20. nov
STRØMLØS: Fredd Stokvold trives på turen med sønnen Freddrik (15) og datteren Julie (9) i tillegg til både hund og kone, i en dugelig campingbil. Men å finne strømuttak i Kirkenes var vanskelig.
 
Betaler gjerne for campingstrøm
Fredd Stokvold ville gjerne gitt opp den gratis parkeringen i Kirkenes, om han bare fikk strøm til campingbilen. For det måtte han lete lenge etter.

Publisert: 21.jul.2014 15:50
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Fredd Stokvold med kone og barn kom til Kirkenes fredag i en bobil av dugelig størrelse. Som mange andre benyttet han seg av den gratis parkeringen i Kirkenes sentrum, men han klarte ikke å finne strømuttak til campingbilen.
Han lette lenge og prøvde flere steder før han kom til Sør-Varanger Avis, der han endelig fikk lånt litt strøm. Etter det fastslår han at han heller ville betalt for seg om det betød tilgang til strøm.

– Det er ellers perfekt å parkere på havna, og det er bra at vi kan fylle på vann og tømme septiktanken her. Men vi trenger strøm, blant annet til kjøleskapet, sier familiefaren.

200 kroner

Stokvold påpeker at campingturistene er vant til å betale for bobilparkering.

– Det er vanlig i Norge. Det minste vi har betalt for å stå noen steder er 180 kroner. Jeg tror alle ville betalt 100-200 kroner døgnet for å stå her om det var strøm og sanitær, sier han.

– Om vi bare hadde en automat der vi kunne betale 50 kroner døgnet for å få strøm, ville det vært bra, legger han til.

I lørdagens avis skrev SVA om at Kirkenes Camping legges ned så snart eierne får solgt området. Campingeierne mener en del av problemet er at folk får parkere gratis i sentrum.
Men for Fredd Stokvold er ikke campingplassen et alternativ. Den ligger nemlig for langt fra byen for ham og familien. Campingbilen var også for stor for området.
Stokvold er opprinnelig fra Kirkenes, men har vært etablert i Østfold i lang tid nå.

– Ellers er det fantastisk å være i Kirkenes. Om vi vet at vi har en bra plass å stå i byen, vil det være lettere å si at vi kommer tilbake, konstaterer han.

– Ikke i sentrum

Robert Pettersen er stedfortredende forvaltnings-, drift- og vedlikeholdsleder i kommunen. Han ser ikke for seg store muligheter til å legge mer til rette i selve Kirkenes sentrum.

– De arealene som er til parkering i sentrum er fulle. Om vi skulle legge enda bedre til rette på dem, ville de fylles opp fortere, mener han.

Da er fremdeles arealene ute ved havna åpne. Det er der mange av bobilene parkerer, ikke langt unna sanitæranlegget der man kan tømme septiktanken. Også det et kommunalt tilbud.
Kirkenes havn forvalter områdene ved havna, og har ikke tenkt å jage bobilene vekk.

– Det var ikke ment som et overnattingssted, men det har utviklet seg til å bli det. Så lenge det ikke kommer i veien for noe annet, er det ikke et problem, sier havnesjef Eivind Gade-Lundlie.

– Husk næringslivet

Å tilby strømuttak og dusj har imidlertid ikke vært på dagsordenen i det hele tatt.
Havnesjefen vil følge opp om politikerne ønsker noe slikt. Men han ønsker ikke å glemme næringslivet. Om Kirkenes havn skulle tilby strøm og annet til bobilturister, måtte det vært som forretning, og ikke som et gratistilbud.

– Om vi skulle etablere noe slikt, må vi være oppmerksomme på at det finnes et næringsliv som forsøker å gjøre seg et levebrød på dette, sier han.

Også varaordfører Tove Alstadsæter viser til næringslivet når hun får spørsmål om mulighetene for kommunale strømuttak for bobilturistene.

– Det er ikke en problemstilling jeg har tenkt over. Men vi har jo campingplassen på Maggadalen der man har strømuttak. Det er en balansegang, og et spørsmål om hva som blir kommunens oppgave, sier hun.

For øyeblikket har kommunen uansett ikke økonomi til å sette opp noe slikt, ifølge Alstadsæter.

– Bruk kontaktene som finnes

I næringslivet finner vi Hans Hatle, som styrer firmaet Barents Safari. Han mener det er synd at kommunen ikke har strømuttak til bobiler i Kirkenes.

– Vi har vel aldri hatt flere bobiler i kommunen. Tømmeanlegget er et godt fremskritt, men vi er fremdeles lysår unna å være en god turistkommune. Det burde være en enkel sak å sette opp strømuttak-automater mot betaling. Kommunen kunne gått i kompaniskap med bedrifter for å få det til, mener han.

Hatle tror ikke på at det vil lønne seg for en privat aktør å sette opp et eget område med strømuttak i Kirkenes. Det vil koste både for område og for å administrere uttakene, nok til at han ikke ønsker å gjøre det.
Men det er annerledes for de bedriftene og lokalene som allerede har kontakter å ta i bruk.

– Hotell og bedrifter har kontakter som brukes til motorvarme på vinteren. Disse kunne blitt tilbudt til bobilturister på sommeren, når ingen bruker motorvarmer. Det er også mange kommunale institusjoner som har slike kontakter, sier Hatle.

– Det finnes mange muligheter her, men ingen føler ansvaret for å se etter dem. Det hadde vært hyggelig om teknisk avdeling i kommunen laget en oversikt over hvor det er mulig å legge til rette, legger han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no