22. okt
BETALER: Hurtigruteskipene har fortsatt å legge til langs hele kysten til tross for at de ikke har betalt havne- eller anløpsavgift på flere måneder. Nå begynner betalingene igjen.
 
Betaler, men truer med rettssak
Hurtigruten mener å kunne bevise at de har betalt for mye til flere havner. Men de begynner å betale regningene igjen likevel. Kirkenes har ikke hørt noe ennå.

Publisert: 10.apr.2014 13:02
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Hurtigruten nekter ikke lenger å betale regningene til havnene for hurtigruteanløpene.
Selskapet har ikke betalt havnenes regninger siden januar. Når de nå begynner å betale igjen, er det ikke fordi de gir seg. Hurtigruten betaler «under protest».

– Hurtigruten betaler med forbehold om at det inngås avtale om kjøp av havnetjenester, og at Hurtigruten fortsatt bestrider havnenes anvendelse av Havneloven i forhold til avgifter og avgiftsnivå, står det i en pressemelding fra selskapet.

Dokumentasjon

Hurtigruten har gjennomgått en god del av havnenes dokumentasjon på hva selskapet egentlig betaler for når hurtigruteskipene legger til.
De mener nå at dokumentasjonen viser at de faktisk har betalt for mye.
Hurtigruten mener dermed at de har penger til gode hos flere havner. Selskapet vurderer å gå til søksmål om de ikke får en ny avtale med disse.

– Vi vurderer nå hvordan vi tar dette videre, herunder rettslige skritt mot enkelthavner dersom det ikke lykkes selskapet å komme til enighet med disse på en annen måte, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten ifølge pressemeldingen.

En del havner skal allerede ha redusert anløpsavgiften, og Hurtigruten påpeker at de først og fremst ønsker en avtale.

Intet nytt i Kirkenes

Kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten kan ikke si hvilke havner som ifølge dem har innkrevd for mye penger.
Og da heller ikke om Kirkenes er en av dem.

– Jeg skal ikke si antallet havner det dreier seg om heller. Det er noen havner. Vi skal nå gjennomgå informasjonen enda mer nøye, sier Lillebo.
Han vet ikke ennå hvor lang tid det vil ta.
Kirkenes-havnesjef Eivind Gade-Lundlie forteller at det ikke er noe nytt i saken på deres side. De venter fremdeles på nærmere informasjon fra Hurtigruten om nøyaktig hvilken informasjon selskapet ber om.
Med andre ord er ikke Kirkenes en av havnene som har blitt nærmere kontaktet i løpet av konflikten.

Ikke inkasso ennå

Gade-Lundlie er uansett glad for at Hurtigruten vil begynne å betale igjen.

– Det er alle parter tjent med. Det har vært vår tilnærming hele tiden at man bør ha en konstruktiv prosess, sier han.

Kirkenes havn hadde ennå ikke kommet til et punkt der de skulle begynne å sende purring eller inkassokrav til Hurtigruten.

– Vi hadde noen regninger som forfalt forrige uke, men det hadde ikke blitt noen fordringer på dem ennå. Nå ser det ikke ut som det blir det, sier havnesjefen.

Hurtigruten har ikke fått inn informasjonen de krever fra alle havnene. Men de har nå fått inn nok til at de ikke lenger ser det som nødvendig å nekte å betale.

– Havnenes økonomi er i utgangspunktet ikke Hurtigrutens ansvar, men vi ser at full betalingsstans over lengre tid kan få uheldige konsekvenser for enkelte havner, sier Bjørnflåten i Hurtigrutens pressemelding.

Konflikt siden januar

I januar stoppet Hurtigruten utbetalingen av havneavgift og anløpsavgift til de aller fleste havnene der de legger til.
De reagerte på at avgiftene har økt etter at den nye havneloven ble innført i 2010, og mener at loven egentlig burde gjort det billigere for dem.
Etter å ha vunnet første runde av en rettssak mot Stranda havnevesen, mente selskapet å ha grunnlag for å kreve nærmere innsyn i hva de betalte over hele kysten.
Dette krevde de fra havner langs hele kysten, inkludert Kirkenes havn.
Hurtigrutens talspersoner har stadig påpekt at de ønsker å betale havnene, men at de vil sørge for at de ikke betaler mer enn det loven tilsier.
Det er fremdeles ordlyden nå når de varsler mulig rettslige skritt mot flere havner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no