15. okt
AVSLUTTER: Stig Andersen i Malmklang 1913 sier han nå har fått oversikt og vil begynne å betale tilbake pengene fra kronerullinga. - Det var synd vi ikke fikk det til, sier han. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Betaler tilbake kronerulling
Malmklang 1913, som hadde planer om å få tilbake byens storstue slik den var før brannen, har gitt opp. - Det var nok litt for stort for oss, sier Stig Andersen.

Publisert: 27.mai.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Det var Vigdis Våvang, Pål Riise, Bjørn Eirik Rist og Stig Andersen som satte i gang aksjonen for fire år siden. Engasjementet var på topp etter et jubileumsklassetreff med overskudd. Noen tusenlapper fra festen ble den første summen på bankkonto og kronerulling ble startet.

Entusiaster

- Alle i Sør-Varanger ønsker seg Malmklang tilbake, sa medlemmene i aksjonsgruppa i 2012. Planen var at det skulle holdes et nytt byggemøte for nye Malmklang i 2013, når det gamle kulturhuset fylte 100 år. Derfor også navnet Malmklang 1913. Det viste seg imidlertid vanskelig å få tak i nok engasjerte folk og nok penger.

- Og så ble Bjørn Eirik Rist syk, han var kanskje den største drivkraften bak det hele, og siden har det hele bare stått i ro, forteller Stig Andersen.

Betale tilbake

Han forteller at han nå har fått oversikt over alle som har betalt penger til kronerullingsaksjonen, og skal begynne å betale tilbake pengene som kom inn.

- Vi har noe over 24 000 kroner på konto, men noe av det er overskuddet etter klassefesten. Resten blir betalt tilbake til de som har gitt. Det kunne nok kommet inn mer penger hvis vi hadde jobbet for det, men vi mistet nok gløden som var der i starten, sier Andersen.

Moderne

Sør-Varanger kommune ville fått rundt sju millioner kroner i forsikringspenger dersom de hadde funnet en løsning for bygget raskere. Men de ønsket seg ikke gamle Malmklang tilbake, de ville ha et større og mer moderne, tidsriktig Malmklang som både Riksteateret, Hålogaland Teater og Samovarteateret kunne bruke. Kostnadsrammen endte på rundt 60 millioner kroner samtidig som forsikringssummen ble halvert ettersom tida gikk.

Kulturhusfunksjonene ble istedenfor lagt inn i nye Kirkenes skole, da det ble bygget.

Til salgs

Siden har kommunen forsøkt å selge Malmklang uten å lykkes. Området er nå under omregulering, og omfatter Malmklang, parkeringsplassen og deler av politihusbygget. Arealformålet er bolig, forretning og kontor.

Fylkeskommunen gjorde også en vernevurdering av bygget, men det foreligger ikke noe formelt vern i dag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no