8. des
UTVIDER: Kirkenes videregående skole ble IB-godkjent rett før jul i fjor, og har fått 19 søkere til tilbudet. Rektor Trond Hansen (t.v.) er veldig fornøyd med søknadstallene til skolen, men litt skuffet over at bilskade og lakk trolig legges ned. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Bilskade og lakk legges trolig ned
Søkertallene for skoleåret 2014-2015 er nå klare, og de viser at tre videregående skoler må kutte i tilbudet på grunn av lave søkertall. Rektor Trond Hansen synes ikke det er noe dramatisk i nedgangen og sier at trendene forandrer seg.

Publisert: 29.apr.2014 17:16
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Per mars 2014 er det totalt 3251 søkere til de videregående skolene i fylket, inkludert de samiske. Av disse har 2838 ungdomsrett. På Kirkenes videregående skole er det 557 søkere til de totalt 580 plassene på skolen. Av disse har 499 ungdomsrett. Skoleåret 2014/2015 blir det 31 klasser ved skolen.

Legges ned

Grunnet for lave søkertall kommer noen tilbud ikke i gang neste skoleår. Det er vg1 Restaurant og matfag i Vardø, vg2 Kokk- og servitørfag på Nordkapp og vg2 Bilskade, lakk og karosseri i Kirkenes. Alle søkere som har søkt seg til tilbud som ikke igangsettes til høsten, er orientert og får anledning til å endre sine søknader, heter det i en pressemelding fra fylkeskommunen.

Mindre kull

- Dette er prøveinntak, så bildet kan endre seg noe til august, men jeg er veldig pessimistisk på vegne av bilskade, lakk og karosseri. Der er søkertallene veldig lave, og det er synd, for jeg mener vi har det beste tilbudet i fylket, sier rektor Trond Hansen.

- Men det er ikke riktig å si at søkertallet til skolen som helhet er for lavt. Man må forvente at søkertallene går ned når ungdomskullene blir mindre, det er situasjonen over hele landet. Samtidig er det trender som gjør at noen fag øker og andre minker, sier han.

Oversøking

Hansen viser til byggfag, som har vært veldig populært i flere år. Det har nå fått færre søkere. Det samme har tekniske fag, mat- og restaurantfag, frisør og design og håndverk.

- Samtidig har vi oversøking på studieforberedende og god søking på det helt nye tilbudet IB (International Baccalaureate, red. anm.). Der har vi en klasse på 19 norske og russiske elever, det er veldig bra, sier han.

- Vi har så godt som fulle klasser over hele skolen, noe tallene fra prøveinntaket viser, så situasjonen er langt fra dramatisk. Vi har aldri hatt 580 elever på skolen, legger Hansen til. Tallene viser at det er drøyt 20 ledige plasser på hele skolen.

Opprettholdes

Det er fortsatt noen tilbud som har litt lave søkertall, men likevel igangsettes, heter det i pressemeldingen fra fylkeskommunen. Dette gjelder tilbud som bare finnes ett sted i fylket (fylkesdekkende tilbud) eller der det vil være behov for plasser grunnet stor oversøking totalt i fylket. Det totale tilbudet i fylket skal dekke ønskene til alle søkere med opplæringsrett, skriver inntaksleder Marit Strand Hågensen.

Mest populært

De mest populære utdanningsprogrammene er fortsatt studiespesialisering, teknikk- og industriell produksjon, helse- og sosialfag, samt elektrofag. Oversikten under viser antall søkere på fylkesbasis, antall søkere med ungdomsrett i parentes.

- Studieforberedende - 444 (434)

- Teknikk og industriell produksjon - 219 (184)

- Helse- og oppvekstfag - 195 (165)

- Elektrofag - 141 (120)

Læreplasser

Det er totalt 447 søkere til læreplass i fylket. Av disse har 333 ungdomsrett. Lærefagene med flest søkere er:

- Industrimekanikerfaget - 48 (31)

- Ambulansefaget - 46 (15)

- Elektrikerfaget - 32 (27)

- Helsearbeiderfaget - 31 (17)

- Tømrerfaget - 30 (28)

- Barne- og ungdomsarbeiderfaget - 23 (14)

- Bilfaget, lette kjøretøy - 18 (15)

- Matrosfaget - 16 (12)

- Kokkefaget - 15 (13)

Det første inntaket vil være klart i uke 28.

Lærlinger

Alle som har søkt læreplass er formidlet til opplæringskontorene, som sammen med bedrifter jobber med å opprette kontrakter for lærlinger og lærekandidater.

Læreplassøkere som ikke har fått tilbud om lærekontrakt innen 1. september vil få et tilbud om alternativ fagopplæring i skole. Dette er et ettårig fagopplæringsløp som skal klargjøre eleven for fag/svenneprøve. Tilbudet gis ungdomsrettssøkere, heter det i pressemeldingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no