14. okt
GRENSA: På under ett år har tre hviterussere blitt fremstilt for retten etter å ha blitt tatt for bilsmugling på Storskog.
 
Bilsmugler kan få dobbel straff
Enda en hviterussisk bilsmugler til retten, tiltalt for organisert kriminalitet.

Publisert: 13.okt.2014 11:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Saken til en mann fra Hviterussland skal opp i Øst-Finnmark tingrett fredag. Mannen står tiltalt for å ha kjørt en stjålet Toyota Landcruiser verdt omtrent 1 million kroner fra Polen til Storskog grensekontrollsted i Sør-Varanger.
Mannen skulle ifølge tiltalen transportere bilen inn i Russland, etter at den var stjålet i Østerrike 8. mai i år. Han ble tatt på grensa 4. august.

Organisert tillegg

Politiadvokat John-Kåre Olsen kan ikke fortelle hvilken straff de vil gå for ennå. Men den kan fort bli strengere enn det man vanligvis får for bilsmugling, om påtalemyndighetene får det som de ønsker.
Politiet mener nemlig å kunne knytte den tiltalte mannen til organisert kriminalitet. Det gjør at maksimumsstraffen forhøyes til det dobbelte.

Flere Toyota-tyver

I mars i år ble to hviterussere dømt til ett års fengsel for grovt heleri og dokumentforfalskelse. Også de hadde forsøkt å smugle biler over grensa inn til Russland. Da var det en Toyota Landcruiser og en Toyota Rav 4, begge stjålet i Spania, som ble forsøkt smuglet. Da fant retten det bevist at heleriene var utført som en del av en organisert kriminell virksomhet.
Det er ifølge politiet 100 prosent kontroll av alle som passerer over grensa mellom Norge og Russland. Politistasjonssjef Hans Møllebakken sa i april at de vet at det spekuleres i å prøve å smugle over grensa når køene er lengst, i håp om å slippe lettere igjennom grensekontrollen.
Politioverbetjent Stein Kristian Hansen på Storskog grensepasseringssted kan ikke i dag si om det er en trend. Den siste bilsmugleren de tok var mannen som nå stilles for retten.

– Siden det har det vært stille, sier Hansen. Han påpeker imidlertid at november og desember normalt er travle dager. Det var i de tidene i fjor at de forrige dømte hviterusserne forsøkte seg.

– Tiden vil vise om det er en trend. Det kan jo hende at ryktene går om at vi har tatt flere, og det stopper en del. Det så vi tidlig på 2000-tallet. Da var det en del bilsmuglingssaker, men så ble det stille, sier Hansen.

Likevel påpeker Hansen at man aldri kan være helt sikker på at alle smuglerne tas når de kommer med forfalskede dokumenter.

– Forfalskningene kan være dyktig gjort, og man må ha et veldig trent øye for å ta dem, sier han.

Det er stabile trafikktall over Storskog grensepasseringssted fra i fjor til i år. Mens det var 25 959 passerende i september i fjor, var det 26 125 i år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no