15. okt
BISKOP: Olav Øygard er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme med bispesete i Tromsø.
 
Biskoper skal velsigne Europavei 105 i Finnmark
Når den nye europaveien mellom Kirkenes og Murmansk åpner neste uke, skal den velsignes av to biskoper. Ritualer står sterkt i folketroen i nord, sier ekspert.

Publisert: 21.sep.2017 09:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

– Det er ikke så vanlig, men vi gjør gjerne uvanlige ting, sier biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard, som har invitert metropolitt Simon av Murmansk til å velsigne E105 sammen med ham. Den norske delen av E105 er på om lag én mil.

– Vi skal sammen be en bønn for at folk skal ferdes trygt på veien. Etterpå skal vi lyse velsignelsen over veien, sier Øygard til Vårt Land.

Seremonien skal være med på å understreke forholdet til naboen i øst, og også den gode, kirkelige kontakten mellom Den norske kirke og Den russisk- ortodokse kirke i grenseområdene, ifølge biskopen.

Det var Statens vegvesen som kom med forslaget, da de ble klar over historien om munken Trifon av Petsjenga, (1495-1583), som tunnelen på veistrekningen er oppkalt etter.

– I samisk kultur er det mange tradisjoner knyttet til bestemte steder der man må vise respekt eller gjøre ritualer. Det sitter sterkt i folketroen i nord, også utover samiske miljøer, sier Torjer Andreas Olsen, førsteamanuensis ved Senter for samiske studier.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no