9. des
OPPREVET: Preben og Willy Nilsen tok kontakt med SNO da de fant høyballene i en slik tilstand. (Foto: Rolf Randa, SNO)
 
Bjørn rev opp høyballer
Willy Nilsen fikk en overraskelse søndag morgen på jordet i Langvasseid. Ikke uvanlig, ifølge SNO.

Publisert: 07.aug.2014 11:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Willy Nilsen var ute og stablet høyballer med traktoren lørdag, på jordene som sønnen hans eier i Langvasseid.

- Jeg jobbet til i åtte-tida på kvelden, men ble ikke ferdig. Så jeg dro opp igjen søndag i elleve-tolv-tida, og så at noe hadde røska ut masse gress av noen av ballene, forteller han.

Nilsen er vant til at fugler kan få hull på noen av høyballene, men dette var i en større skala enn det fuglene gjorde. Ved nærmere inspeksjon så han merker fra det som så ut som bjørneklør i høyballene.

- De var stablet i to etasjer. Bjørnen hadde klatret opp på noen av ballene, og revet opp noen av de som sto oppå også. Høyballene som sto fra i fjor var ikke rørt, forteller han.

- Utforskende ungbjørn

Nilsen kontaktet Rolf Randa, rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO). Han dro til området, og bekreftet at det var bjørn som hadde vært på ferde.

- Dette er forsåvidt ikke uvanlig. Det ble observert en binne med fjorårsunger fire-fem kilometer unna i april, forteller Randa til SVA.

- Nå er det noen år siden sist det har vært observert. Men det har skjedd på Holmfoss, Vaggetem og Bjørnsund før. Det er vanligvis småbjørn som lærer seg hva som er spiselig og hva som ikke er spiselig. De gjør slikt stort sett bare én gang, forsikrer rovviltkontakten. Det er nemlig ikke mye spiselig for en bjørn i en høyball.

Én gang før

Willy Nilsen har ikke opplevd at en bjørn har revet opp høyballer før. Men han er også vant til at det er bjørn i området. Han har hørt om observasjoner av bjørn hvert år på Langvasseid.

- Jeg har bare sett bjørn én gang før selv, for fire-fem år siden. Men jeg hører om folk som har sett at den har vært nede ved fjorden, og om folk kaster fisketarmer langs fjæra, er den der og spiser. Vi har jo søppeltømming hver onsdag nå, for at bjørnene ikke skal ta for seg av søpla, legger han til.

- Blir du nervøs av at det er bjørn i nærheten?

- Nei. Det er jo bærområdet til kona, så hun er kanskje litt skvetten. Men bjørnen stikker av når den ser folk, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no