8. des
FORSKNING: Snorre B. Hagen er veldig stolt av bjørneforskningen som skjer på Bioforsk Svanhovd. De nyeste forskningsresultatene har blitt publisert i prestisjetunge Royal Society. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Bjørneforskning vekker oppsikt
Den nyeste bjørneforskningen på Bioforsk Svanhovd har blitt publisert av det prestisjetunge Royal Society i London. De enorme mengdene med data vekker internasjonal oppsikt.

Publisert: 23.mai.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

- Jeg har akkurat fått publikasjonen, og er også litt stolt over å ha fått det fine bjørnebildet mitt på forsiden, smiler Alexander Kopatz. Han var den første på Svanhovd som tok doktorgrad, og nå er kona hans, Julia Schregel, i sluttfasen med sin doktorgrad.

Forsker på gener

Begge to forsker på brunbjørnens genetikk. Mens det forventes nye spennende resultater av Schregels forskning, nyter allerede Bioforsk Svanhovd internasjonal interesse for den forskningen som har blitt gjort.

- Det som nå har blitt publisert av Royal Society er en rapport som viser hvordan bjørnestammene i Finland har tatt seg opp mye raskere enn vi hadde trodd, forteller leder ved Bioforsk Svanhovd, Snorre B. Hagen.

Kort fortalt har de påvist at to bjørnestammer i Finland, som begge var truet av utryddelse, har kommet seg veldig fort etter at jakten på dem ble begrenset. Forskjellen på de to stammene er at den ene har blitt påvirket av russisk innvandring mens den andre ikke har det. Likevel har begge stammene vokst seg sterke igjen, mye raskere enn forskerne hadde forutsett. Det som de trodde ville tatt ti generasjoner, har bare tatt halvannen.

Kombinasjon

Forskerne har kombinert to typer data: Antall bjørn over tid, og genetiske data for hvert eneste år.

- Vi har for første gang kunnet dokumentere hvilke genetiske endringer som skjer fra år til år, og hvordan disse henger sammen med bestandsvekst og geografisk utvidelse. Før trodde man at genetiske endringer først kom til syne etter mange generasjoner, men nå ser vi at det kommer mye raskere, sier Hagen.

Men kombinasjonen av utbredelse og kontakt med russisk bjørn har også påvirket fornyelsen av genene i bjørnestammen.

Særklasse

- Det vi kan se er at stammene har vokst i utbredelse og inn i hverandre. Den ene stammen har hatt stor påvirkning av russisk bjørn som har tilført stammen nye gener. Den andre stammen har ikke hatt denne påvirkningen, men har likevel vokst seg stor. Det ser ut som at de genetiske endringene ikke bare skyldes flere dyr, men større leveområder, sier Snorre B. Hagen.

Han sier at det er nærliggende å tro at den norsk-russiske bjørnestammen har lignende utviklingstrekk, og at det også er bra for bjørnestammen her i nord at stammene lenger sør er i vekst.

Den forskningen som er gjort på dette området i over 15 år, og med masse innsamling av DNA, har gjort at Bioforsk Svanhovd er i særklasse når det gjelder mengden data som ligger bak rapporten.

- Det har blitt lagt merke til, og vi vil nok få en økt mengde forespørsler om forskningen vår nå, tror Alexander Kopatz.

Nye funn

Snorre B. Hagen forteller at han har stor tro på spennende nye funn ved Julia Schregels forskning. Hun ser blant annet bare på hannenes historie, følger Y-kromosomene gjennom bjørnegenerasjonene og hva hannenes rolle har vært i den positive utviklingen de siste årene.

- Jo mer vi finner ut, desto mer ser vi at vi må forske mer på. Det er utrolig spennende, sier han.

Royal Society feirer i år 350 år med publisering av vitenskapelige artikler, det eldste vitenskapsforlaget i verden. Den aller første, «Philosophical Transactions», ble utgitt i 1665.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no