7. des
OPPFORDRING: Benjamin Arvola fra Sosialistisk Ungdom brukte tiden godt for å få elevene til å stemme SV.
 
Blå seier ved skolevalget
Ap fikk flest stemmer, med knappest mulig margin. Men sammenlagt lå de borgerlige et hakk foran de rødgrønne hos elevene ved Kirkenes videregående skole mandag.

Publisert: 27.aug.2013 17:14
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Når du er i slutten av tenårene og skal stemme, hva er avgjørende? Skuterpolitikk? Lekser? Innvandring? Politikerne hjalp velgerne et stykke på vei under skolevalget mandag. To minutter hadde politikerne til å vinne elevenes gunst. Og de brukte den korte tiden godt.

I strupen

Politikerne gikk i strupen på hverandre fra start under debatten. Frps Thomas Børresen sa at hans parti ville ha fri skuterkjøring og kritiserte den rødgrønne regjeringen for ikke å ha fått til stort på åtte år. Aps Ragnhild Kaski minnet alle om at hennes parti har skaffet 300 000 nye arbeidsplasser og så absolutt kjører Norge i riktig retning. Cecilie Hansen (Senterpartiet) snakket om å opprettholde distriktene.

- Jeg er for gammel for dette, innrømmet Hansen da hun var ferdig.

Miljøpartiet de grønnes Fabrice Caline snakket om at alt forbruket ikke var bra for jordkloden vår. Rødts Vetle Wisløff Sandring ville ha bort leksene fra skolene fordi de ikke har noen effekt. Venstres Stian Celius sa at hans parti setter folk først og ville ha mer innvandring. Høyres Lisa Mikkelsen mente regjeringen har lekt mora vår i åtte år og ville ha skifte. SVs Benjamin Arvola sa at hans parti var en garantist for velferdsstaten, mens NSR/SFPs andrekandidat til Sametingsvalget Christina Henriksen snakket varmt for mer samisk språk i skolene.

Valgtorg

Etter debatten var det klart for valgtorg, der elevene kunne få mer informasjon.

Ole Andreas Store Olsen er 16 år og fra Bjørnevatn. Han traff vi på i diskusjon med Frps Staal Nilsen.

- Jeg ønsker stø kurs og muligens bevare det vi har, sier Store Olsen etter praten med Nilsen.

Sandra Larsen er 16 år og fra Kirkenes. Hun så det som viktig å ha en skole med flere lærere og tiltak for miljø og fornybare ressurser.

- Jeg tror nok jeg skal stemme på Høyre, sa Larsen.

Jannicke Brandsegg, Hanne Cathrin Hauge, Julie-Mari Rimala Antoniussen og Lea Hansen er fra Sosialistisk Ungdom i Vadsø. De sto på stand og svarte på spørsmål fra usikre unge velgere.

- Det er mange som lurer på hva forskjellen er på oss og Høyre, sa Hauge.

Da vi sto der var 16 år gamle Janne Tollefsen fra Hammerfest på besøk på standen. Hun hadde ikke bestemt seg hvem hun skulle stemme på ennå.

- Jeg stemmer på partiet som har minst mål. Ofte så er det partiene som har de største målene som lover mest som de ikke greier å holde, sier Tollefsen.

Utenfor skolen treffer vi Andreas Josefsen fra Jakobsnes og bjørnevatnværingene Elias Gjærstad, Joakim Eliassen, Espen Hansen og Brede Koppen. De to førstnevnte ville ikke si hva de stemte, men de fire øvrige stemte på Fremskrittspartiet.

- Ja, det var ingen tvil. De vil ha frie skuterløyper og det vil jeg også. Så det var et enkelt valg, sier Koppen.

Stemte på nett

Totalt var det 382 av 458 elever ved Kirkenes videregående skole som avga sine stemmer på nett ved mandagens skolevalg. To av disse var Thomas Johansen (16) og Kristina Karlsen (18).

- For meg ble leksefri skole avgjørende. Jeg bestemte meg endelig under skoledebatten, sier Johansen.

Karlsen ville nødig si hva hun hadde stemt.

- Jeg lot valgomaten som jeg tok på nett avgjøre. Her sto det mellom SV og Senterpartiet. Det ble en av dem, sier hun.

- Det vet jeg ikke. Jeg har ikke peiling, så det er mulig jeg ikke skal stemme. Synes ikke det er rett å stemme ved Stortingsvalget når jeg ikke har peiling på dette, sier Kristina Karlsen.

Én stemmes overvekt

Arbeiderpartiet fikk flest stemmer, 90 (30,6 prosent), men det var likevel de borgerlige partiene som sammenlagt går av med seieren etter skolevalget. Høyre fikk én stemme mindre enn Ap, 89 (30,3 prosent). Fremskrittspartiet fikk 45 stemmer (15,3 prosent), Krf fikk én stemme (0,3 prosent) og Venstre åtte (2,7 prosent). På rødgrønn side fikk SV 17 stemmer (5,8 prosent), Senterpartiet 18 (6,1 prosent) og Rødt seks stemmer (2,0 prosent). Når det gjelder de andre partiene fikk Miljøpartiet de grønne seks stemmer (2,0 prosent), Kystpartiet og Piratpartiet em stemmer (1,7 prosent), De Kristne og Sykehus til Alta to stemmer hver (0,7 prosent).
Det er 458 elever ved skolen. 382 av disse avga stemme, en deltakerprosent på 83,4 prosent. 294 stemmer ble godkjent. 88 ble forkastet som blanke (57) eller ugyldige (31).
Ved Sametingsvalget ble det kun avgitt èn stemme av de totalt 15 samiske elevene ved skolen. Valgresultatet for sametingsvalget blir ifølge skolen kun publisert på landsnivå.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no