14. okt
FRITIDSBLÅS: Natalia Mikalsen, Eirin Melsbø og Karin Figenschau har begynt å spille klarinett i voksen alder.
 
Blåser seg til nye musikalske høyder
De har knapt spilt et instrument før. Toner kan de ikke. Men det hindret ikke Natalia Mikalsen, Eirin Melsbø og Karin Figenschau å melde seg på klarinettkurs.

Publisert: 03.okt.2014 12:08
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Onsdagsettermiddagene har vært preget av masse fliring siden de tok steget og meldte seg på klarinettkurs i regi av Eirik Slagtern.

– Har du øreplugger, spør klarinettmødrene når lokalavisas musikalske utsendte kommer til kulturskolen.
Øreplugger trengs ikke. For når Slagtern spiller på pianoet og Natalia, Eirin og Karin stemmer i på klarinett, så høres det faktisk ikke så ille ut.

Glansnummer

«Kom og hør på hornmusikk», «Nede på stasjonen», «Lisa gikk til skolen», «Puff, den lille dragen» og «Eg veit i himmerik en borg...», går nesten som en drøm.

– Nå kommer glansnummeret vårt, sier Eirik og setter i gang «Karius og Baktus».
Jo da, visst har de klarinettspillende mødrene lært mye siden de satte i gang for rundt en måned siden.
Målet for mødrene med fritid, Natalia, Eirin, Karin, og Irina Møllersen (som ikke var til stede på øvelsen sist onsdag) er å lære seg å spille så bra at det blir OK å høre på.

– Kanskje vi til og med kan begynne i hornmusikken, sier Eirin. Og det vil Eirik meget gjerne at de skal.

– Det har alltid vært et problem med klarinetter i korpssammenheng i Sør-Varanger. Klarinett og slagverk. Nå har vi tatt grep, som det heter. Derfor satte vi i gang med kurs av både gammel og ung. Nå er disse i gang og forhåpentligvis blir det en ny gjeng som begynner neste høst, sier klarinettlæreren.

– Hvordan er det å lære godt voksne damer å spille?

– Det er morsomt. Det går fortere framover med voksne enn barn å spille. Men uansett store eller små; alle som skal lære å spille et musikkinstrument må øve mye og sette av tid til det.

– Hvordan er det å begynne sin musikalske karriere på klarinett som musikkinstrument?

– Det kan være utfordrende. Nettopp derfor har jeg forsøkt å prente inn i dem at de må øve. Mye. Mer enn den ene dagen i uka de øver på kulturskolen. Tryner de så tryner de, men det er tøft av dem å begynne. Ivrig og flinke er de også, skryter Slagtern.

Fritid

Om klarinettlæreren sier damene at han kan være streng.

– Men han er fryktelig flink også. Dette har vært en artig opplevelse, sier Eirin.

– Vi hadde aldri tid og muligheten til å begynne å spille instrument. Det var for mye å gjøre hjemme, sier Karin.

– Men nå har vi masse fritid. Som tidligere røyker, så er det å spille klarinett en fantastisk måte å roe seg ned på. Jeg stortrives med dette. Og når vi lærer noter, så kan vi i større grad hjelpe ungene våre når de har musikklekse også. Det er artigere å hjelpe sønnen min som går i andre klasse etter at jeg begynte å spille selv, sier Natalia.
Alle tre klarinettspillende mødre liker musikk, men ingen av dem har vært i nærheten av å kunne noter eller spille noe instrument før de begynte på kurset.

– Jeg trodde en gang at jeg kunne spille fiolin. Det var mest min far som hadde troen på meg da. Så feil kan man ta, sier Eirin og ler hjertelig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no