10. des
TILBUD: Karina Nærum sier hun først ble veldig usikker og lurte på hva mennene ville. Deretter ble hun tilbudt penger for å være sjåfør. ? Det takket jeg nei til, sier hun.
 
Ble tilbudt penger for å ta folk over grensa
Karina Nærum i Jarfjord ble tilbudt penger for å ta to menn med i bilen til Norge. – Det var en soldat på den siste vaktbua før Storskog som kom med tilbudet, sier hun.

Publisert: 28.aug.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Forespørselen kom i forrige uke da hun var på vei hjem fra Nikel. Ved den siste vaktbua før Storskog ble hun stoppet og snakket til på russisk fra den ene av soldatene som stod der.

Tilbød penger

– Jeg så også de to sivile som stod ved siden av. De var en del mørkere i huden enn oss, veldig søkende i blikket og smilte til meg. Jeg forstod ikke hva soldaten sa, men jeg forstod at han presenterte seg og på håndbegelsene skjønte jeg at han tilbød meg penger. Jeg ble skikkelig usikker.

Alene i bilen og blir stoppet av fire mannfolk ute i ødemarka, man har jo hørt noen historier, sier Karina Nærum.

Men soldaten opptrådte ikke truende.

Takket nei

– Han viste tydelig med håndbevegelser at det dreide seg om penger, så jeg spurte tilbake på engelsk om han ville at jeg skulle ta med de to i bilen mot betaling. Han skjønte hva jeg sa og bekreftet det, men da sa jeg nei takk. Det var helt i orden og de slapp meg forbi, forteller hun.
Da hun skulle gjennom tollen på norsk side nevnte hun episoden for tollerne.
– De svarte at det er nok ikke uvanlig, sier hun.

Kan ikke russisk

– I ettertid har jeg ikke tenkt så mye på det, men jeg skal ikke være så bastant om hva som skjedde, for jeg forstod jo ikke alt som ble sagt. Jeg kan ikke russisk. Jeg vet ikke hvilken rolle den russiske soldaten egentlig hadde, om han forsøkte å tjene litt penger på de to som jeg oppfattet som flyktninger, eller om han bare var hjelpsom og formidlet kontakt for dem, sier hun.

147 på sykkel

Stasjonssjef Hans Møllebakken i politiet i Kirkenes sier at han synes det var riktig av henne å si nei.
– Utover det vil jeg ikke kommentere det hun har opplevd, sier han.
– Vi har hatt kontakt med våre russiske kolleger tidligere, og vi har snakket om at mange forsøker å komme seg til Norge gjennom Russland.

De sier at de ikke kan nekte folk å ville forlate Russland.

- Det er ikke er tillatt å krysse grensa til fots, derfor er det nå sykkel som gjelder. Jeg fikk i dag melding om tre personer på sykkel som krysset grensa til Norge. Totalt i år har vi derfor 147 personer på sykkel over Storskog, sier han.

Venner i vest

Politiet i Kirkenes skal ha et av sine faste møter med sine kolleger i Russland igjen i september.
– Vi vil ta dette opp på møtet, ja, sier Møllebakken.
– Det vi ser på de som kommer er at alle sammen har venner i Norge eller i Europa, venner på sosiale medier, som de er på vei for å besøke. Og vi vil nok se at det kommer mange i tiden framover, sier han.

Straffeforfølge

Stasjonssjef Hans Møllebakken advarte nylig i Sør-Varanger Avis mot å gi personer uten gyldige reisedokumenter skyss, og sa at dette kan gi fengselsstraff. Politiet har samtidig varslet straffeforfølgelse av personer som gjør dette.

Det er Utlendingslovens paragraf 108 som tas i bruk. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil tre år, dersom transporten skjer med forsett. Dersom handlingen gjøres i vinnings hensikt er strafferammen seks år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no