21. okt
MENNESKER: Sovjetiske krigsfanger var ikke bare soldater, det var også kvinner og barn som ble sendt på tvangsarbeid. - Gjennom utstillingen blir vi bedre kjent med både systemet og enkeltmenneskene, sier formidler Silja Andersen. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Bli kjent med menneskeskjebner
Fredag åpner Falstadsenterets utstilling om sovjetiske krigsfanger i Norge på Grenselandmuseet. - Utstillingen viser også enkeltindividene, ikke bare den store gruppen, forteller Silja Andersen.

Publisert: 16.okt.2014 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

I 2010 åpnet den russiske president Dmitrij Medvedev en utstilling om sovjetiske krigsfanger på Forsvarsmuseet i Oslo. En vandreutstilling basert på denne utstillingen ble åpnet under de norsk-russiske kulturdagene i Petrozavodsk i des. 2012, og nå er den i Kirkenes.

Skjebner

- To tredeler av de sovjetiske krigsfangene var jo i Nord-Norge, og her i Sør-Varanger var det mange fangeleire og folk kom tett på dem. Fangeleirene var brutale og det var den samme tankegangen som lå bak dem som starten på konsentrasjonsleirene. Det Falstadsenteret har gjort er å både presentere en oversikt og beskrivelse av fangeleirene og å gjøre oss kjent med enkeltindividene, forteller Silja Andersen.

De mange fangekortene viser ansikter og navn, virkelige mennesker som har levd i Norge. Årstall, magesykdommer og gravnummere forteller om unge menn som døde etter å ha levd under umenneskelige forhold i tysk fangenskap.

Kjent for flere

I tillegg til utstillingen fra Falstadsenteret har museet også lagt til noen gjenstander fra egen samling, ting som fanger i Sør-Varanger laget, og man kan lure på hvordan de hadde overskudd og redskaper til å holde på med dette samtidig som man vet at de arbeidet døgnet rundt og nesten ikke fikk mat.

- Det var vel både en form for virkelighetsflukt samtidig som det var noe kjent og håndgripelig hjemmefra, mener Andersen. Mange av disse gjenstandene ble gitt bort til lokalfolk som hjalp dem med mat, og har siden blitt donert til museet. Men slike gjenstander dukker også opp den dag i dag når fangeleirene blir undersøkt med metalldetektorer. Utgravninger ved Falstadsenteret i sommer resulterte i tusenvis av viktige gjenstander som forteller om livet i fangeleiren.

- Det finnes også mange sterke historier fra denne tida, og heldigvis har mange blitt tatt vare på. Men, som med mye annet fra disse årene, ikke alle har lyst å fortelle. Med denne utstillingen håper vi flere blir bedre kjent med en veldig mørk side av krigen, sier Silja Andersen.

Foredrag

I tilknytning til utstillingen er det laget katalog, nettressurs og undervisningsopplegg for skoleverk på norsk, russisk og engelsk. Målet med utstillingen og formidlingsopplegget er å spre kunnskap og innsikt i Russland om en delvis fortiet del av vår felles krigshistorie, heter det i pressemeldingen fra Falstadsenteret.

Historiker Marianne Neerland Soleim har hatt hovedansvaret for innholdet i utstillingen, og hun vil komme og holde foredrag på Grenselandmuseet søndag. Hun vil også kort presentere boken «Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945». Boken er oversatt til russisk av forlaget Ves Mir i Moskva.

Vandreutstillingen er finansiert av Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no