19. okt
DUGNAD: Statens vegvesen og riksantikvaren drar i gang nasjonal dugnad for fremtidig byutvikling. Her med veidirektør, Terje Moe Gustavsen og Ingunn B. Amundsen fra Riksantikvaren.
 
Bli med å forme byen
I prosjektet «Våre gater og plasser» er Kirkenes en av tre byer som er plukket ut. Her kan også lokalbefolkningen komme med sine innspill.

Publisert: 11.okt.2013 13:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

I den anledning ble det åpnet en utstilling om gater og plasser i Kirkenes torsdag ettermiddag. Midt i utstillingen er også en modell med byggeklosser der dem som vil kan flytte på bygninger og designe sitt drømmesentrum. Ved siden av modellen ligger en bok, der man kan skrive ned forslag, eller man kan legge inn forslag på Facebook.

Nye impulser

Prosjektet er et samarbeid mellom Statens vegvesen og Riksantikvaren og skal ta for seg tre byer. Disse er Kongsberg og Kristiansund, foruten Kirkenes som nå er først ut.

– Kirkenes er en by med enorm vekst, og derfor en av de byene vi har valgt å sette fokus på i første omgang, forteller veidirektør, Terje Moe Gustavsen. Ved få et nasjonalt perspektiv vil man kunne få inn nye impulser og flere muligheter for hvordan man kan utvikle sentrum og veiløsninger i fremtiden, legger han til.

– Har dere med pengesekken?

– Dette handler først og fremst om å bidra med kunnskap og kompetanse. Det er en stor jobb som må gjøres i Kirkenes i årene fremover og penger blir det å koste uansett. Å tenke smarte, framtidsrettede løsninger trenger ikke å koste mer, poengterer han.

– Kirkenes er en spennende by. E6 starter jo her, sier en entusiastisk Ingunn B. Amundsen fra Riksantikvaren som håper at lokalbefolkningen benytter seg av tilbudet om å komme med forslag til hvordan byen kan se ut i framtiden.

– Jeg hørte noen si tidligere i dag at jobben som må gjøres i Kirkenes i fremtiden er større enn Kirkenes selv. Det synes jeg var godt sagt, legger hun til.

Stas

Varaordfører, Tove Alstadsæter foretok den offisielle åpningen, og la ikke skjul på at dette var en spennende dag.

– Det er veldig spennende at Kirkenes er blitt utvalgt, sier hun. Både torsdag og fredag foregår en konferanse med akkurat dette som tema, og varaordføreren synes er veldig stas å få fokus på byen. Også sjef for Plan og byggesak, Håvard Lund, setter pris på at Kirkenes nå kan få råd og innspill utenifra.

– Det er klart det er fint med nye impulser som kan materialisere seg til noe i fremtiden. Noe som også er viktig er at vi som bor her til daglig kan bli oppmerksom på ting vi ikke ser. Vi har jo også en historie vi må ta vare på, poengtrerer han.

– Å ha en by i så stor vekst, med både åpningen mot Russland og fremtidig oljenæring, har man en fantastisk mulighet, men også en utfordring. Kommunen her har bare rundt 10 000 mennesker og det er en liten administrasjon som skal håndtere byutviklingen. Det er her vi vil hjelpe til og bidra, sier veidirektør Gustavsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no