18. nov
VIKTIG BIDRAG: Som Sør-Varanger har Petsjenga mange små bedrifter, og grensehandelen er et viktig bidrag til omsetningen. Som for kaféen Woodhouse i Nikel som forsøker tilpasse seg grenseboernes ønsker. (Alle foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Blini, pilmeni og borsjt smaker grenseboerne
Petsjenga slo på stortromma torsdag og viste seg fra sin aller mest gjestfrie side under de årlige grensedagene.

Publisert: 28.okt.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Matnyttig samarbeid på grensedagene i Nikel:

Lokale kaféer og restauranter sto for pausebevertningen til mer eller mindre prominente konferansedeltakere da Grensesamarbeidsdagene ble arrangert i Nikel.

I kulturpalasset ble det disket opp med alt fra azerbadjansk te fra restauranten Mangala i Zapoljarnij til russisk fingermat. Og altså grenseboernes desiderte favoritt, nemlig små, delikate pannekaker.

Det er regnet på hvor viktig den russiske faktor er for næringslivet i Sør-Varanger, Rune Rautio fra Akvaplan-Niva la på konferansen frem tall fra en forstudie som viser at grensehandelen skaper 280 arbeidsplasser i Kirkenes.

Det finnes ikke en tilsvarende studie av hvor mye norske grenseboerne legger igjen i Petsjenga.

- Men de er viktige, veldig, veldig viktige. Hos oss står de nok for mer enn tyve prosent av omsetningen, sier Natalia Nikolusjih, direktør for Woodhouse, en av de mange kaféene i Nikel. Hun forklarer at de har forsøkt å tilpasse seg det nye markedet som nordmenn utgjør.

- Både ved utvalget av retter, og også ved at vi forsøker å bli kjent med gjestene våre.

- Blini, uten tvil. Så kommer nok pilmeni på andreplass og borsjt på tredjeplass, svarer direktøren.

Det var i år femte gang at De norsk-russiske grensesamarbeidsdagene arrangeres i Petsjenga. Det er Murmansk, Nikel og Petsjenga som står for arrangementet, med støtte fra Norges generalkonsulat i Murmansk.

Det er de store ord om samarbeid og vennskap som gjelder når det arrangeres konferanser om det grensenære forholdet.

Også - og kanskje spesielt - i en tid da sanksjonskrigen herjer.

Aleksej Tjukanin, første viseguvernør i Murmansk, understreket at samarbeidet med Finland og Norge skal utvikles og forklarte at det pågår mye arbeid i Murmansk med å lage infrastruktur for å utvikle turismen, som renovering av terminalbygningen med plass for migrasjonsmyndighetene.

Tjukanin påpekte at 72 timers visumfrihet kan gjøre turismen til en virkelig pådriver i samarbeidet.

Han nevnte Barentsskirennet som et eksempel på godt samarbeid.

- Bare mangel på snø kan stoppe det.

Eksporten øker

- Vi er nære, vi er naboer og vi er klare, sa Norges generalkonsul i Murmansk, Ole-Andreas Lindemann, og benytter anledningen til å takke Petsjenga og Nikel for samarbeidet under fjorårets flyktningesituasjon.

Russlands generalkonsul, Sergej Sjatunovskij-Bjurno

poengterte at dagens realitet er kompleks, at Russland har besvart tiltakene fra vest med relevante midler og at det ikke er til å unngå at situasjonen har innvirkning også på grenseområdet. Men han poengterte samtidig har handelen mellom Murmansk og Norge økte første halvår av 2016, og at den norsk-russiske dialogen utvikler seg.

Petsjengas ordfører, Aleksander Morosov, pekte på at samarbeidet i grenseområdet har bevist sin robusthet med måten Petsjenga, da spesielt Nikel, og Sør-Varanger håndterte forrige års flyktningetilstrømning.

- Ved at vi hindret ukontrollert grensekryssing og også demmet opp for kriminalitet. Det viser hvor viktig det er med dialog på alle områder, poengterte Morosov.

- I dagens situasjon er det viktig at vi har så mange prosjekter og kontakter som mulig, la han til.

Turisme er et nøkkelord når næringsutvikling diskuteres. Petsjengaordføreren ønsket utspillet om 72 timers visumfrihet velkommen, og håpet på velvillighet fra blant annet det russiske utenriksdepartementet.

Forenkle

Også Sør-Varangers ordfører understreket hvor bra det er at det lokale og regionale samarbeidet er beholdt på tross av at landene er inne i en periode der det råder ulike syn på en del internasjonale spørsmål.

Om veien videre mente Rune Rafaelsen at reiseliv og turisme er en lavthengende frukt som ikke er utnyttet i sterk nok grad, og der resultatene ikke er så gode som forventet.

- Vi må få til forenklet grensepassering. I Kirkenes er vi så heldige at vi hvert år har 100.000 hurtigruteturister innom, og det betyr enormt mye. Å utvikle dette videre i nært samarbeid med russisk side kunne betydd mye. Men da trenger vi en ny grensestasjon tilpasset et stort volum, og vi trenger å ha grensepassering tilpasset store volumer.

Rundt 5.500 nordmenn har grenseboerbevis, mens bare 2.500 russere, av potensielt rundt 40.000 innbyggere i Petsjenga minus militærpersonell, har skaffet seg grenseboerkortet.

Syv skolejenter fra Petsjenga stilte opp som veldig flittige og flinke frivillige på grensesamarbeid-konferansen, to av dem har aldri så mye som vært over grensa til Norge.

Det sier mye om potensialet for mer grensekryssing.

Det jobbes ikke lenger med tanken om et honorært norskt konsulat i Nikel, men tanken om en avlegger av visumavdelingen i Murmansk er fremdeles der. I mellomtiden forsøker Det norske generalkonsulatet i Murmansk å legge forholdene bedre til rette for innbyggerne i Petsjenga. Innbyggerne må nå ta seg fri fra jobben for å kjøre til Murmansk dersom de vil ordne seg grenseboerbevis. For å bøte på denne ulempen er det tidligere gjort stor suksess med såkalte superlørdager, da generalkonsulatets visumavdeling holdes åpen.

Det samme gjøres også i høst, den 19. november.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no