9. des
JOHN ANDREAS SAVIO, selvportrett
 
Blir det spleiselag for Saviosamling?
For å få tak i landets største Savio-samling vil ordfører Rune Rafaelsen lete etter pengestøtte både hos private investorer og offentlige institusjoner.

Publisert: 13.feb.2016 09:39
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Det er Niels Christian Bang fra Hønefoss som i dag eier samlingen som består av mellom 450 og 470 arbeider av den samiske kunstneren John A. Savio.

Kommer den til Saviomuseet og Sør-Varanger, vil deres beholdning av Savio-kunst mer enn fordobles.

Raust tilbud

Det har lenge vært arbeidet for å få Bangs Savio-samling til Saviomuseet i Kirkenes. Nå har Tana og Varanger Museumssiida, som Saviomuseet er underlagt, satt i fart i arbeidet, og det ble nylig holdt et møte i saken blant annet med Sør-Varanger kommune.

- Skal vi prioritere én ting framover, så er det denne samlinga, sier Johnny-Leo Jernsletten, leder i museumssiidaen.

- Det er en fantastisk samling med stor symbolverdi. Men det er også et betydelig økonomisk løft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prislapp på samlingen er rundt fem millioner kroner. Men ifølge Jernsletten vil Bang selv få verditaksert samlingen, og har kommet med et raust tilbud. Blir samlingen taksert til under fem millioner kroner, kan Sør-Varanger kommune få kjøpt samlingen for den lavere summen. Blir taksten høyere, vil han uansett holde fast ved tilbudet på fem millioner kroner.

Spleis

Det er likevel penger museumssiidaen ikke har. I et notat antyder Jernsletten at siidaen kan bidra med rundt 400 000 kroner.

Ordfører Rune Rafaelsen nevnte Savio-samlingen under sin tale på Samefolkets dag. Han mener det er mulig å finne pengene gjennom et privat-offentlig spleiselag. Nå venter han på å få en konkret oversikt over hva slags kunstverk og arbeider samlingen inneholder.

- Deretter skal jeg selge dette inn overfor private, sier han. Ordføreren mener at kommunen muligens kan bidra med like mye som museumssiidaen, altså 400 000 kroner.

- Så har vi Sametinget, kanskje fylkeskommunen også, mener han, og legger til at han kan tenke seg private stiftelser og investorer samt offentlige bidragsytere i et spleiselag.

- Det finnes en statlig gavestøtteordning. Får vi på plass en viss sum, så kan denne ordningen bidra med statlige penger også.

Et Savio-hus

Men en ting er å få samlingen til Sør-Varanger, en annen ting er tilfredsstillende lokaler å ha samlingen i. I dag er Saviomuseet et eget museum, men fysisk plassert i Grenselandmuseet. Daglig leder Liv Astrid Kvammen Svaleng sier at de har ledig plass i magasinet.

- Det er utstillingsplass det skorter på. Men vi jobber for et eget Saviohus, sier hun og mener at et kjøp av Bangs Savio-samling vil være drahjelp i så måte.

- Den vil gjøre Saviomuseet enda viktigere. Den vil gjøre museet interessant også for forskere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svaleng sier at et Saviohus er ment som et levende kultursenter, som i tillegg til å være hjem for Savios kunst også kan være et forskermiljø, en samisk møteplass i Sør-Varanger, et sted der man kan drive duodji-aktiviteter og språkkurs.

Ordfører Rune Rafaelsen har også tenkt Savio-hus.

- Men det må komme i neste omgang. Det er for tidlig å tenke konkret bygg, men jeg har begynt å tenke på hva som finnes av eksisterende byggmasse.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no