9. des
UTSETTER: GSV utsetter sin årlige velferdstur til Murmansk. Dette er et ledd i Norges reaksjon etter Russlands annektering av Krim.
 
Blir hjemme på grunn av Krim-krisen
Velferdstur til Murmansk innstilt.

Publisert: 14.apr.2014 14:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Velferdsturen har vært holdt de siste årene og er delvis betalt av velferden ved GSV, med støtte fra Forsvarsdepartementet. 30 soldater fra GSV var påmeldt årets tur, som nå blir satt på vent.

Må føye seg

Ifølge garnisonssjef Jan Erik Haug har ikke GSV noe annet valg enn å utsette turen.

– Når vi får melding fra Forsvarsdepartementet om å ikke ha aktiviteter med russerne, så må vi som grensevakttjeneste forholde oss til det. Dette gjelder all militær aktivitet, også velferdsturer. Det ville tatt seg dårlig ut om vi hadde gjennomført turen og trosset vår øverste myndighet.

– Beklager du utsettelsen?

– Godt spørsmål. Igjen, jeg må forholde meg til hva Forsvaret sentralt sier og håper vi kan gjennomføre velferdsturen i juni.
Informerer ikke

– Er deres russiske kolleger informert om at de militære aktivitetene mellom landene er innstilt?

– Nei, vi har ikke informert dem om dette og ser ingen grunn til å gjøre det heller. De eneste vi har informert er Grensekommissæren, sier Haug.

GSV-sjefen understreker at GSV fortsatt skal samarbeide med Russland om patruljering av grensen.
Presseoffiser Lars Erik Gausen ved GSV sier at sikkerhetsmessige ting går som normalt tross Norges reaksjoner.

– Dette gjelder Kystvaktens opphaver, søk og redning til sjøs, sier Gausen.
Heller ikke Grensekommissær Ivar Magne Sakserud har informert sine russiske kolleger om den norske reaksjonen.

– Det er i og for seg heller ikke min jobb. Selv om jeg går i grønn uniform, så tilhører jeg Politidirektoratet og Justisdepartementet. Det må i tilfelle være Forsvarsdepartementet som informerer om disse reaksjonene, sier Sakserud.

Krim

Det var i slutten av mars meldingen fra departementet kom, som en følge av Russlands annektering av Krim-halvøya. Norge besluttet da å innstille alle planlagte bilaterale militære aktiviteter med Russland. Foreløpig gjelder innstillingen ut mai. En ny vurdering av forholdene vil bli tatt i løpet av mai.

– Vi vil da gjøre en fornyet vurdering av planlagte aktiviteter i lys av utviklingen i situasjonen i Ukraina og Russlands videre handlinger, samt drøfte dette med våre NATO-allierte, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.
Tidligere har Norge innstilt sin egen deltakelse i den planlagte marineøvelsen Northern Eagle og forberedelsene til denne. I tillegg ble også øvrige planlagte aktiviteter kansellert, blant annet besøk av en høytstående russisk militær sjef, en erfaringsutveksling med russiske soldater og et russisk flåtebesøk. Norge vil også utsette besøket fra den russiske forsvarsministeren, som også var planlagt i april og russisk deltakelse i militær tattoo i 2014.

– Som nabo til Russland er det viktig for Norge å opprettholde samvirket med Russland innenfor blant annet søk og redning, sikkerhet til sjøs, kystvakt og grensevakt. Dette for å ivareta alle parters sikkerhet i sjøområdene i nord samt ivareta stabilitet og forutsigbarhet i våre nærområder, sier Eriksen Søreide.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no