21. okt
TRYGT: Housam og Tareq frykter ikke noe inne i kirka.
 
Blir i hvert fall en uke til
Housam, Tareq og Laila føler seg trygge og vel ivaretatt i kirka. Nå håper de at advokathjelp skal sørge for et kort opphold.

Publisert: 25.jan.2016 16:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Tre syrere gikk inn i kirkeasyl i Kirkenes kirke torsdag, etter å ha fått skyss dit av aksjonister. Det er en 26 år gamle Housam, 32 år gamle Tareq, 28 år gamle Laila som nå sitter i kirka. Housam og Laila er gift, og Laila er gravid.

De tre ble hentet fra to forskjellige mottak i Nord-Norge for å sendes tilbake. Nå venter de seg å være i kirka i hvert fall én uke til.
– Vi har hørt at det skal være samtaler mellom den russiske og norske regjeringen om tilbakesending. Så vi blir her, og ser hva som skjer i leiren, slår Tareq fast.

Stakk uten mål

Som mange andre asylsøkere som har blitt intervjuet, frykter de det som skjer om de sendes tilbake til Russland. De mener Russland vil sende dem til Syria når visumene deres går ut, og Laila skal mangle visum.
Derfor stakk de av fra Vestleiren, da bussene kom for å transportere dem ut.
De tre hadde hørt om kirkeasyl, men da de rømte, var det bare for å komme seg vekk fra leiren.
– Vi ville bare komme oss til et annet sted. Vi tenkte ikke på at vi skulle ende opp her. Men vi fikk hjelp av folket utenfor leiren, og kom hit, sier Tareq.

Nervøst sammenbrudd

Tross kommentarer fra menighetsrådet om at kirka egentlig ikke er beregnet på å bo i, føler de tre at de har det de trenger i kirka. Det inkluderer dusj og mat.
– Det er varmt her. I leiren var det så kaldt, og vi fikk ikke sove ordentlig. Vi sov med ytterklærne på, og hver tredje time kom politiet innom og sjekket, så vi våknet ofte, sier Tareq.
– Her kan vi sove skikkelig. Ingen kommer og forstyrrer oss, og vi føler oss trygge, legger han til.

Det var spesielt viktig for Laila, som er gravid.
– Hun hadde nervøst sammenbrudd i leiren, og det var ikke noe legepersonell til stede. Vi ble redde for at hun skulle miste barnet, sier Tareq. Her går det bedre, så langt.
– Hva gjør dere her mens dere venter?
– Vi leser bøker folk kommer med, vi lager mat, vi spiller pingpong. Og så har vi fått mange nye venner som kommer på besøk, sier Housam.
Folk fra menigheten kommer innom jevnlig, i tillegg til folk fra aksjonsgruppa.

Stoler på kirka

Nå føler Housam, Tareq og Laila seg trygge. De stoler på at politiet ikke kommer og henter dem.
– Politiet kom søndag, men bare for å gi beskjed om at vi kunne bli transportert til Vadsø om vi ville, og vente der mens vi fikk sett på søknaden en gang til, sier Tareq.

Det sa de nei til.
– Vi fikk ikke noen garanti, og det ville bare gått en uke før vi ville bli sendt til Vestleiren igjen, mener de.
Nå har de fått kontakt med advokat, og de føler seg tryggere. De har tro på at de får orden på saken i løpet av kort tid.

De tre syrerne har ikke tro på Russland som et land å sendes til. De mener de vil sendes tilbake, de unge mennene må da i krigen.
– Vi kom til Norge fordi vi ikke hadde noe valg. Hadde vi blitt i Russland, hadde vi blitt sendt til Syria, mener Tareq.
Uansett ser de ikke for seg at de får hjelp i Russland, og de frykter å ende på gata.
– Det er greit å sendes ut til et annet land i Europa. Men ikke Russland, sier Housam.

Kastes ikke ut

Det kom beskjed fra menighetsrådet forrige uke om at de skulle vurdere hva som skulle skje denne uka, om asylantene fremdeles ønsket å bli i kirka. Da vi snakker med kirkeverge Wenche Dervola mandag, slår kirkevergen fast at det ikke er snakk om å kaste ut asylantene.

– Kirka vil ikke be dem om å forlate. Kirkeasyl er ikke snakk om en søknad. Når noen kommer inn i kirka og erklærer at de trenger asyl, tar menighetsrådet det til etterretning, sier Dervola.

Kirkevergen mener kirkeasylet har gått greit etter forholdene.
– Matleveringen fungerer veldig fint, og de grunnleggende behovene deres er dekt, sier hun.
– Vår jobb nå er å holde dem i kontakt med folk som kan gi dem råd. I dette tilfellet er det advokaten deres, sier Dervola.

Lørdag ga Justisdepartementets statssekretær Jøran Kallmyr beskjed om at regjeringen vurderer å trekke instruksen om at politiet ikke skal hente folk ut av kirkerom. Instruksen går på at folk i kirker får gå i fred, så lenge de ikke har gjort noe kriminelt eller at kirken selv ønsker at de hentes.
Kirkevergen vil ikke uttale seg i stor detalj om regjeringens signaler. Men hun er skeptisk.
– Vi får avvente og se hva de kommer frem til. Men vi i menighetsrådet tenker at det vil være veldig spesielt om de bestemmer at kirkeasylet opphører, etter de lange tradisjonene det har hatt, sier Dervola.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no