10. des
NEDSTEMT: Det blir ingen salg av næringstomter i Sør-Varanger.
 
Blir ingen salg av næringseiendommer
Stian Celius og Venstre ble avgjørende under avstemningen under onsdagens møte i kommunestyret.

Publisert: 26.sep.2014 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Formannskapet gikk inn for å selge næringstomter, men Ap sitt forslag om å gå i mot ble til slutt vedtatt. Argumentet for å stemme mot gikk på at det er lite å hente av inntekter ved salg for kommunen.

Retningslinjer

Blant retningslinjene som formannskapet innstilte på, står det at fester av næringstomt kan innløse tomten dersom de har fes- tekontrakt eldre enn tre år. Vilkåret er at 50 prosent av eiendommens utnyttelsesgrad er tatt i permanent bruk gjennom permanent bygningsmasse i tråd med reguleringsplanen.

Alle kostnader vil også tilfalle fester, og innløsningssummen vil være 25 ganger kommunens festeavgift for det aktuelle området. Innløsning av næringstomt gjelder ikke for tomter som kommunen framfester fra andre grunneiere. Når 60 av dagens bortfestede næringstomter er innløst, vil videre salg av slike, sendes til ny politisk behandling.

Ultimatum

Arbeiderpartiet gikk i mot, også i formannskapet ,og hadde med seg SV, FrP og uavhengig representant Knut Mortensen i kommunestyret. Også Venstre gikk i mot etter at Stian Celius la fram et ultimatum. Partiet gikk inn for at det ikke skulle være noen innløsningsrett, men at bedrifter kan søke om innløsning med et konkret tilbud til kommunen.

Venstre mener også at alle salg av næringseiendommer eventuelt skal behandles politisk av kommunestyret, og at pengene fra salg, så skulle brukes til å betale ned kommunens gjeld. Altså regnet som en uforutsett inntekt.

– Kommunestyret vil ikke akseptere en kjøpesum som ikke er lønnsom sett i forhold til den årlige inntekten kommunen har på eiendommen, eller kan få ved regulering av festeavgiften i henhold til markedspris, sa Celius.

Dette forslaget møtte protester. Spesielt fra Høyre, som mente at dette er til hinder for utvikling av næringslivet og kritiserte Celius for å si at Venstre er for en «moderne næringslivspolitikk». Beslutningen om å gå i mot skjedde etter at det ved votering ble stemt over Ap sitt forslag om å gå imot og mot innstillingen fra formannskapet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no