7. des
SELGES: Disse boligene er i så dårlig stand at Stiftelsen Bolig Bygg har vedtatt å selge dem. Mange av dem som bor her er vanskeligstilte og kommunen har til 1. mars å finne en løsning for disse. Andre må ut på det private markedet.
 
Boligsalg rammer de aller svakeste
Stiftelsen Bolig Bygg har vedtatt å selge sine boliger i Solheimsveien. Dermed må 15 leietakere, - mange vanskeligstilte, se seg om etter nytt tak over hodet.

Publisert: 02.des.2014 15:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

– Byggene er i så dårlig stand at de egentlig helst burde vært revet. Det er med tungt hjerte at vi gjør dette, sier daglig leder i stiftelsen, Anita Kaaby.

Det er Stiftelsen Bolig Bygg som forvalter kommunale boliger for Sør-Varanger kommune.

Fortvilelse

Sør-Varanger Avis har sett oppsigelsesbrevet som er sendt ut til de 15 leietakerne som berøres av salget. «Stiftelsen Bolig Bygg har vedtatt å selge Solheimsveien 2, 4, 6 og 8 da boligene er i meget dårlig forfatning og det blir vanskelig for SBB å oppgradere til dagens standard. Vi må derfor si opp leiekontrakten, og ber om at leiligheten du leier må være utflyttet, ryddet og rengjort innen 1.03.15» heter det i brevet.

Avisa har vært i kontakt med folk som kjenner miljøet og det rår fortvilelse blant beboerne i leilighetene.

Dyr leie

Ifølge Kaaby er det umulig for stiftelsen å kunne pusse opp leilighetene, og samtidig beholde leien tilpasset dem som nå bor der. Dette går blant annet på at leilighetene er vernet som etterkrigshus.

– Siden de er vernet, så må de beholdes slik de er, i hvert fall fra veien. Vi ville helst ha bygget nytt, men hvis vi skal beholde de slik de er, utløser ikke dette lån i Husbanken og vi må ta et ordinært banklån. Da kan vi ikke opprettholde den leia som ligger i dag, forklarer hun.

Ikke kapasitet

Kaaby påpeker igjen tilstanden på byggene, og at noe må gjøres med dem.

– Det er flotte tomter, men hadde de ikke vært så nære byen, hadde de nesten vært uleibare, men med den sentrale beliggenheten er det enkelt for folk, og derfor ønsker de å bo der, sier hun.

Nå er det imidlertid gått så langt at de rett og slett ikke kan leie dem ut mer.

– Det har ikke vært en lett avgjørelse men de kan ikke leies ut lenger. Hva om det skulle skje noe der? spør hun retorisk.

Stiftelsen har per i dag ingen ledige boliger til dem som nå blir berørt.

– Betyr det at folk kan risikere å stå uten tak over hodet?

– Ja, dersom de ikke finner seg et annet sted selv. Vi har ikke noe å tilby per i dag, men vi vil selvfølgelig gjøre det vi kan, men vi kan ikke trylle, sier hun.

Kaaby påpeker at da de solgte leilighetene i Strandveien, så fikk alle seg nye steder å bo.

– Da var det 13 stykker som ble berørt. Noen fant seg andre steder å bo, mens vi fant leiligheter til noen. Som sagt så vil vi prøve det vi kan.

Har klagerett

Videre i oppsigelsesbrevet skriver stiftelsen at: «Dersom det av ulike årsaker oppfattes som om oppsigelsen er i strid med loven, kan du komme med innsigelser innen en måned etter at dette brevet mottas. Dersom vi ikke har mottatt en skriftlig protest, taper du retten til å påberope deg at oppsigelsen er i strid med loven».

– Disse beboerne er ikke de som roper høyest, hva tenker du om dette?

– Jeg kan ikke si noe om hva de tenker, men dette er en tung avgjørelse for alle, avslutter Anita Kaaby.

– Kommunen har plikt til å hjelpe

Alle som mener de ikke klarer å skaffe seg bolig selv, må søke kommunen om hjelp.
Det er beskjeden fra nytilsatt boligøkonomisk rådgiver, Elvira Røst. Kommunen ble informert om salgsvedtaket i forrige uke.
– Kommunen har plikt til å hjelpe vanskeligstilte som ikke klarer å finne seg bolig selv, forteller hun.

Hva hjelpen går i, bedømmes i hver enkelt sak.

– Vi disponerer midler fra Husbanken som kan brukes, eller kommunen kan hjelpe på andre måter, forteller hun.

Søknadene blir behandlet i kommunens boligtildelings-team. Der er også Stiftelsen Bolig Bygg representert.

– Ingen skal havne på gata. Nå har vi tre måneder på å finne løsninger på dette her, sier hun og legger til at selv om det ikke står noen boliger ledige i dag, så kan situasjonen endre seg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no