7. des
BEKYMRET: Plasstillitsvalgt Henrik Haldorsen ved brannvakta i Sør-Varanger er bekymret over brannsikkerheten dersom de varslede kuttene blir gjennomført.
 
Brannvakta kutter fire stillinger
Svekker brannberedskapen, sier plasstillitsvalgt Henrik Haldorsen.

Publisert: 02.apr.2014 15:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Haldorsen har vært ansatt ved brannvesenet i Kirkenes i 24 år. Han har opplevd samme nedbemanningsprosess tidligere.
– For ti år siden ble hjemmevaktsordningen for helg og natt vedtatt. Heldigvis måtte de gå tilbake på dette vedtaket.
Før jul i 2012 ble det varslet at brannvakta måtte være forberedt på nedbemanning. Det ble ingen endringer da. Men ett år etter er det ingen vei tilbake.

Tre på vakt

Totalt har brannvesenet i Kirkenes tre mann på vakt til enhver tid, pluss en på hjemmevakt. Dette skal nå bli kuttet ned til to, pluss den ene på hjemmevakt.
I dimensjoneringsforskriften, som alle kommuner er forpliktet til å følge, står det imidlertid at brannvaktene må ha minst 16 på vakt. Dermed må de fire fast ansatte som må gå, erstattes med fire deltidsansatte. Dette blir deltidsansatte med svært lav stillingsprosent ifølge Haldorsen.
– Disse har en innsatstid på fire minutter på dagtid og seks minutter på natt. Dermed kan det ikke ansettes folk som bor utenfor Kirkenes. Og er de deltidsansatte, så må kommunen være forberedte på at de har andre jobber. Vil denne arbeidsgiveren godta at de skal forlate arbeidet for å møte opp på alarmer? Disse fire må også utdannes, blant annet med grunnkurs brann, blålyskurs og lastebil-førerkort.
I dag har alle brannansatte i kommunen grunnkurs og utrykningskurs. Alle har førerkort for lastebil, sju har befalskurs 1 og 2 og to av fire utrykningsledere har befalskurs 2. Alle kursene er lovpålagte krav.

Ikke deltaktige

Haldorsen er bekymret for hvordan prosessen har vært løst fra kommuneadministrasjonens side.
– Før kuttvedtaket kom så har vi ikke i det hele tatt vært delaktige i prosessen, noe som er lovstridig. Avtaleverket sier at tillitsvalgte skal tas med på råd så tidlig som mulig i henhold til avtaleverket når virksomheten er under omstilling og/eller nedbemanning. Problemet er også at vår leder, som forsåvidt er med i prosessen, har munnkurv i forhold til oss. Dette fører til økt bekymring og usikkerhet blant de ansatte. Vi vet ingenting og hører ingenting og ledelsen holder kortene tett inntil brystet.
I dag har de ansatte ved brannvesenet andre kommunale oppgaver. De er havnebetjenter utenom havnevesenets arbeidstid, feier alle piper i kommunen og kjører mat ut til eldreinstitusjonene. De brannansatte går også vaktrunde ved skolene og de kommunale byggene.
– Differansen mellom ny og gammel brannordning er på halvannen million kroner. Men i regnestykket som er gjort er det ikke tatt høyde for at det må ansattes en ny feier, som er en utgift på en halv million kroner. Blir vi færre ansatte er det en del oppgaver vi ikke kan gjøre i den grad vi gjør i dag, blant annet matutkjøring på dagtid. Det betyr at kommunen må ut med en del penger for å få andre til å utføre dette. Vi utøver også en del kursvirksomhet blant annet mot Sydvaranger gruve, som gir kommunen hundretusener i inntekt. Det brannforebyggende arbeidet vil også bli skadelidende. Vi er også innsatsstyrke ved brann/ulykke både for Sydvaranger gruve og Kimek, selv om de har et krav til industrivern. Trygghetsalarmen blir nå flyttet fra brannvakta til en annen vaktsentral, noe som betyr større utgifter for kommunen.

Mer aktivitet

Haldorsen mener det er paradoksalt å tenke på å kutte brannvakta til lovens minimum, i en tid hvor aktiviteten i kommunen går opp.
– Olje- og gasseventyret kommer til Sør-Varanger nå, med etableringen av store terminaler. Tschudi etablerer nå en ny havneterminal på slambanken med satsning mot Russland og oljerelatert virksomhet. Det er også varslet besøk av store cruisebåter med flere hundre mennesker ombord. Da mener vi det blir helt feil og bekymringsverdig å trappe ned branninnsatsen i kommunen. Da er det paradoksalt at kommunen sier opp folk med kompetanse for å knytte til seg folk uten kompetanse.
– Hvordan er brannsikkerheten i Sør-Varanger med to mann på vakt og to på hjemmevakt?
– Skjer det en «Worst Case Scenario», for eksempel på Hurtigruten, så er de ti første minuttene helt avgjørende. Brannen på hurtigruten Nordlys utenfor Ålesund har vi friskt i minnet. Og viktigheten med å ha et oppegående brannvesen vil kunne ha samfunnsmessige konsekvenser. Det er viktig å være tidlig på plass for om mulig å hindre en brann i å bli stor slik at den ikke får slike konsekvenser som i Lærdal. Vi er på et minimum i dag og faktisk snakkes det om å øke innsatslagene fra fire til fem, med to røykdykkere, en røydykkingsleder, en utrykningsleder og en sjåfør/pumpemann. Å gå ned på dette antallet og bygge ned for så å bygge opp igjen er å gå i mot utviklingen, slik vi ser det, sier Haldorsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no