7. des
PÅ PLASS: Utenriksminister Børge Brende var tydelig på at den første utskipingen av atomavfall var historisk. Her sammen med direktør i Statens strålevern Ole Harbitz. Begge var tilstede i Russland tirsdag.
 
Brende: - En milepæl
Første last med atomavfall ble tirsdag fraktet ut av Andrejevbukta. Utenriksminister Børge Brende sier det var en historisk dag for miljøet, men at atomavfallsplassen ikke kan friskmeldes.

Publisert: 27.jun.2017 21:28
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Fem mil fra norskegrensa ligger lagringsplassen av russisk atomavfall.

I over 20 år har russiske og norske myndigheter samarbeidet for å sikre brenselet og legge til rette for at en forsvarlig uttransportering kan finne sted. Totalt har Norge bidratt med til sammen 270 millioner kroner.

Nå er tiden kommet for at atomavfallsplassen, som har blitt regnet å være i særs dårlig forfatning, skal ryddes og flyttes.

Det ble tirsdag markert ved at skipet Rossita tok med seg de første brenselsstavene i retning atomisbryterbasen Atomflot i Murmansk, før avfallet skal fraktes videre med tog til et atomanlegg i Uralfjellene.

Brende: - En stor dag

- Det var en milepæl for norsk-russisk atomsikkerhetssamarbeid og en stor dag for miljøet. Jeg ble berørt av å se skipet gå ut og at slikt arbeid lykkes. Men det er fortsatt en jobb å gjøre, så Andrejevbukta kan ikke friskmeldes. Samtidig er ikke slike operasjoner uten risiko, og å ha atomavfall lagret i nærheten av grensa er ingen god idé, sier Brede som var tilstede i Russland under den første utskipingen.

Ifølge Brende har det vært et godt internasjonalt samarbeid for å legge til rette for en tryggere opprydning. Det til tross for en situasjon hvor forholdet mellom Russland og resten av Europa er mer krevende enn tidligere.


Les også:
Ryddingen av atomavfall fra Andrejevabukta er i gang

Risikabelt

Totalt er det 22 000 brenselstaver som skal flyttes ut fra den gamle lagringsplassen. Brenselet og avfallet har i flere år vært lagret i tanker.

Oppryddingen vil foregå ved at brenselstavene bli tatt opp av tankene, før de deretter blir pakket i containere og fraktet med skip. Operasjonen med å frakte ut atomavfallet regnes som risikabelt.

Det understreket Nils Brøhmer i Bellona. Han og organisasjonen har vært opptatt av dette siden de var med å oppdage atomavfallplassen tilbake i 1995.

- Det er veldig viktig at man har startet med å sende ut brensel. Men samtidig må vi ikke glemme at den vanskeligste jobben gjenstår. Det gjelder spesielt de eldste tankene på lagringsplassen. Den ene tanken inneholder en tredjedel av brenselet og man vet enda ikke hvordan skal frakte ut den på en trygg måte. Da er det viktig at Norge er med og har innsyn i prosessene, sier han.

Forhåpentligvis skal erfaring fra uttransporteringen av de andre tankene og nyutviklet teknologi være løsningen når den tid kommer, sier han.

Farligst for havressursene

Statens Strålevern har lenge vært opptatt av forholdene i Andrejevbukta, og har ønsket brenselet fjernet.

Direktør Ole Harbitz i strålevernet understreker imidlertid at det er større risiko for ressursene i havet enn for befolkningen i grensebyene dersom ulykken er ute.

- Det er et visst risikonivå slik det ligger nå, og det ville bare blitt verre. Så det må vekk. Men foreløpig er et trygt.

Les også: Brende bekymret for for russisk atomkraftverk på slep langs kysten

På spørsmål om hvor farlig det er for Murmansk og Norge dersom en ulykke skulle skje svarer direktøren i strålevernet følgende:

- Det er et vanskelig spørsmål. Men det er åpenbart farligst for ressursene i havet. Ikke kun at fisken dør, men fordi det kan bli vanskelig å selge råvarene. Det vil prege næringen på begge sider av grensen. Men jeg tror ikke man skal være engstelig for å bo hverken i Kirkenes eller Murmansk, understreker Harbitz.

Media er ikke med

Men til tross for at samarbeidet og dialogen mellom partene oppleves som god, deltok ikke norske medier under markeringen i Russland.

Bakgrunnen til det var at russiske myndigheter la strenge restriksjoner om fotografering inne på den gamle lagringsplassen i Andrejevbukta.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no