18. okt
KONSTRUKTIV DIALOG: Utenriksminister Børge Brende benyttet anledningen under sitt besøk i Russland tirsdag til å diskutere Russland sine planer om å slepe et atomkraftverk langs norskekysten.
 
Brende diskuterte slepende atomkraftverk
Utenriksminister Børge Brende tok tirsdag opp norske myndigheters bekymring over Russland sine planer om å slepe et flytende atomkraftverk langs norskekysten.

Publisert: 28.jun.2017 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Tidligere denne måneden ble det kjent at Russland neste år skal taue et helt atomkraftverk langs Norges kystlinje.

Planen er at den gigantiske lekteren "Akademik Lomonosov" som eies av det statlige russiske atomenergiselskapet Rosatom som neste år skal fraktes sjøveien fra St. Petersburg til Murmansk.

Kritiske

Norske myndigheter er svært kritiske til transporten, og har ytret sin bekymring rundt sikkerheten. Flere av de nordiske landene deler Norges bekymring, og saken ble diskutert under et felles møte i mai.

Under sitt besøk til Andrejevbukta i Russland på tirsdag, benyttet utenriksminister Børge Brende anledningen til å ta opp den noe bekymringfulle transporten

– Jeg bentyttet andledningen til å understreke vår bekymring for planene om å frakte det mobile kraftverket langs norskekysten. Dersom det skal transporteres så bør det ikke inneholde Uran eller kjernebrensel, sier Brende.

Ingen konklusjon

For norske myndigheter har det vært avgjørende med en god dialog med Russland rundt sikkerhets og beredskap knyttet til transporteringen av et slik atomkraftverk.

Utenriksminister Brende var derfor svært fornøyd med det han omtaler som en god dialog med sjefen for det statlige energiselskapet Rosamtom tirsdag.

- Jeg synes vi fikk til en konstruktiv samtale, og det var viktig for meg å diskutere dette med han direkte. Sjefen for Rosatom redegjorde for deres strategiske planer rundt atomkraft og disse mobile flåtene, og slo fast at de ikke har trukket en endelig konklusjon om det skal skje neste år. Det viser at det det fortsatt er mulig å kom med tilbakemeldinger, sier utenriksminister Børge Brende.

Samtidig fikk han inntrykk av at Rosatom har merket seg tilbakemeldingene fra de nordiske og baltiske landene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no