23. okt
ALTERNATIVT: Per Anders Store og Kjell Gunnar Monsen har startet Friform, en scene for alternativ musikk i Sør-Varanger.
 
Brenner for alternativ musikkscene
Per Anders Store og Kjell Gunnar Monsen har startet Friform, en frivillig organisasjon som skal spre alternativ musikk og samle musikkinteresserte i Sør-Varanger.

Publisert: 16.apr.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

- Vi møttes på pub og oppdaget at vi hadde veldig mye felles når det gjelder musikk. Ganske snart ble vi enige om at vi burde organisere oss og begynne å lage alternative musikkarrangementer, sier Per Anders Store.

- Jeg er ikke utøvende musiker, men har vært med å arrangere masse konserter i Stavanger, og jeg er veldig musikkinteressert. Jeg har lenge hatt lyst å gjøre noe her i Kirkenes, sier Kjell Gunnar Monsen.

Musikkinteresserte

Store er utdannet musiker og musikklærer i Kulturskolen, Monsen er sosiolog og jobber i NAV. De to har holdt to «styremøter» i sin nye frivillige organisasjon Friform. Det ene hjemme hos Per Anders Store, det andre hos Kjell Gunnar Monsen.

- Han har en imponerende samling med veldig interessant vinyl, skyter Store inn.

De har kommet så langt at de har annonsert sin tilblivelse i sosiale medier, de har laget en logo og har begynt å sende søknader om kulturmidler. En håndfull interesserte har meldt seg inn, og den første konserten holdes allerede på torsdag. De har planer om en konsert til i løpet av sommeren og et par til høsten.

En god gjeng

- Vi vil ikke gå de andre arrangørene i byen i næringa. Det vi vil formidle, er musikk som er så spesiell at det normalt ville blitt tapsprosjekt for de andre utestedene, der man er avhengig av et visst publikumstall for at økonomien skal gå opp. Vi tror nok ikke at det vil komme så mange og høre på, men vi håper å bygge opp noe som kan samle en god gjeng som er interessert i alternativ musikk, sier Per Anders Store.

Han legger til at alternativ musikk kan være så mangt, og er avhengig av stedet. Da han flyttet hjem til Kirkenes, var nok jazz ganske alternativt her.

- Vi har lyst å arrangere noe skikkelig tung metall, det hadde vært artig, men house kan også være like aktuelt. Selv om det er sært og smalt, kan det ha høy kvalitet, og det er noen som liker dette, blant annet vi to, og en håndfull andre som vi vet om til nå. Vi håper flere har lyst å være med på denne dugnaden, sier Store.

Solokonsert

Han skal selv spille solokonsert på Ofelas på torsdag. Han har gjort det i Kirkenes før, støymusikk og improvisasjon med gitar og masse effekter. Da han spilte jazz sammen med en rekke andre lokale musikere, het bandet TOAHOP, men nå som han spiller alene fikk han beskjed om at han burde kalle det MONOHOP.

- Det morsomme er at det faktisk er et ord, det betyr ølbrygging med bare en sort humle. Veldig passende, ler Store.

- Men det er viktig å presisere at dette ikke er et bookingbyrå for meg selv. Jeg stiller opp gratis, og kommer det inn penger, så går de rett inn i organisasjonen, legger han til.

- Det trenger heller ikke være rene konsertkvelder, sier Kjell Gunnar Monsen.

- Det kan være et møtested, det kan være en vinylkveld der folk tar med seg musikk de vil høre, og det kan være kombinasjon av live og DJ, sier han.

Alternative steder

I første omgang vil de benytte seg av lokale etablerte utesteder som har lyst å huse arrangementene deres, men de ser ikke bort fra at også spillestedene kan være alternative.

- Vi er på leting etter steder å arrangere konserter som er litt annerledes, som i seg selv skaper en egen atmosfære, som i torpedobatteriet i Rødberget, for eksempel. Det kreves jo litt for å få det til, men vi har slike tanker, og tenk hvor tøft det kunne blitt, sier Store engasjert.

- Men vi har ikke økonomi til å leie noe, så da er vi igjen avhengig av frivillighet. Hvis det er noen som har ideer eller som holder på med alternativ musikk, eller som bare har lyst å være med og hjelpe til, bare ta kontakt, det viktigste er at vi skal ha det hyggelig sammen med vår felles interesse for ikke-kommersiell musikk, sier Store.

Motreaksjon

- Navnet Friform er heller ikke hentet ut av løse lufta. I USA er dette en bevegelse der DJ-er får spilletid på radio og frie hender til å spille hva som helst, en motreaksjon til kommersiell radio som bare spiller hitlåter, sier Store.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no