15. okt
TITUSENER: Titusener av kroner går med i valgkampen, til trykking av brosjyrer og programmer. Og til sukkertøy og ballonger. (Alle foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Bruker fra 10.000 til 70.000 kroner på valgkampen
Hvor mye ressurser har partiene til rådighet til den lokale valgkampen? SVA har fått svar fra syv av partiene som stiller til valg i Sør-Varanger.

Publisert: 25.aug.2015 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Forskjellene i pengebruk er ganske store. KrF bruker 10.000 kroner og Frp 70.000 kroner. Organiseringen er også ulik. De fleste møtes privat til møter og diskusjoner, mens Arbeiderpartiet holder politisk verksted i lokaler i Samfundshuset. Der har partiet to sammenhengende kontorer til disposisjon, lånt av Sør-Varanger LO.

- Flere av oss i er her halv ni hver morgen, sier Nina Gudrun Nilsen.

Nilsen meldte seg inn i Ap da hun i fjor høst fikk vite at Rune Rafaelsen hadde sagt ja til å stille som ordførerkandidat. Nå er hun er sekretær i Sør-Varanger Arbeiderpartiet og stortrives med å være med på fulltids valgdugnad.

Kryssforhør

Hver dag kommer det folk innom kontoret på Samfundshuset, folk fra partiet, andre som vil komme med innspill, og folk med spesialkompetanse som hentes inn slik at kandidaten skal være best mulig forberedt.

Nina Gudrun Nilsen sitter sammen med Tommy Rognmo ved møtebordet. Over hodene deres henger en liten brosjyre med bilde av partileder Jonas Gahr Støre, og de to er nettopp ferdige med å kryssforhøre ordførerkandidat Rune Rafaelsen som skal ut i ilden i direkteoverført valgkampduell.

Nå sitter Rognmo og kladder på et brev om rovdyrforvaltning, mens Nina Gudrun forteller at valgkampbudsjettet er på 30.000 kroner, pengene kommer fra partistøtte og andel av kontingent som kanaliseres tilbake.

Pengene brukes til valgkampmateriell, til å trykke opp partiprogrammet, til røde roser og drops - og småutgifter som kaffe til kontoret.

Kontoret er leid for tre måneder.

- Betaler dere for det?

- Ja, noe, mener Nilsen og Rognmo.

- Dere må jo ha fått en god deal da, når dere leier romslige kontorer i sentrum, og budsjettet på 30.000 skal brukes også på andre saker. Er det en subsidiert leie?

- Ja, det kan tenkes.

SVA har i etterkant forsøkt å få konkretisert hvor mye lokalene koster. Frivillig valgkampmedarbeider Tommy Rognmo forklarer på mail kostnadene på denne måten:

«Etter det jeg forstår  går kontorleien inn i Arbeiderpartiets driftbudsjett, da kontoret fungerer som partikontor som huser partiets sekretariat med tilhørende møtevirksomhet».

Privat garasje

Oppe på Skytterhusfjellet åpner Høyres ordførerkandidat Tove Alstadsæter den private garasjen til Lisa Anitra Johnsen. De to plukker ut valgkampbrosjyrer fra en plastkasse med lokk. For lørdag er det stand på torget. Alstadsæter forteller at de bruker 25.000 kroner på valgkampen. Valgkampbudsjettet til Høyre i Sør-Varanger kommer fra medlemsavgifter, og også noe partistøtte. Pengene brukes blant annet til trykking av partiprogram.

-. Utstyret er skaffet etterhvert, blant annet kjøpte vi et telt for flere år siden. Vi konsentrerer oss om stands og husbesøk der vi deler ut programmet. Vi har også kjøpt inn noe privat, blant annet noen blå kjærligheter, men vi vil at programmet skal stå i fokus, forklarer Alstadsæter.

Doblet budsjettet

Venstres Stian Celius forteller at valgkampbudsjettet vanligvis har vært på 10.000 kroner, men i år har de kjøpt inn telt og budsjettet er dermed nær fordoblet.

- Så langt har vi brukt 18.721,80 kroner, sier han fredag formiddag og regner med at det gjøres diverse innkjøp slik at sluttsummen blir 20.000 kroner. Pengene er partistøtte fra stat og kommune, medlemskontingent og oppsparte midler.

- Vi har valgt å sende ut partiprogrammet til alle i posten, det koster 11.000-12.000 kroner. Teltet bestilte vi fra Venstre sentralt, det kostet rundt 8.000 kroner. Vi sparer penger de årene vi ikke har valgkamp.

Venstre har også kjøpt inn ballonger og t-skjorter.

- Og vi hadde noe materiell liggende fra før.

Stian Celius forteller at de er to, tre medlemmer som skriver leserinnlegg.

- Det hender vi får tilsendt maler fra partiet sentralt, men jeg syns ikke det passer så godt å bruke dem lokalt. Det er jo lokalvalg, og om vi får et innlegg om skolepolitikk, så passer det ikke nødvendigvis så bra her hvor det meste er skolestrukturen det er diskusjon om.

Stian Celius sier Venstre prinsipielt ikke ønsker å få støtte fra andre.

- Som fra NHO, Bondelaget eller LO. Vi ønsker ikke å binde opp politikken og risikere at det skal innkasseres «gjenytelser».

Bruker mest

Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Staal Nilsen, forteller at lokallaget bruker rundt 70.000 kroner på valgkampen. 20.000 kroner går til bilen som er sponset av fylkestingsgruppa, Finnmark Frp og enkeltpersoner, rundt 20.000.

Valgkampkassa har også vokst ved at fem partimedlemmer har spyttet inn tilsammen 25.000 kroner. Resten er oppsparte midler, blant annet tidligere kontingentpenger.

- Vi er nede i en bølgedal og har bestemt oss for å satse i år. Det kan være en god investering av flere grunner, også for økonomien, for jo flere representanter vi får inn, jo bedre blir økonomien. Vi vil tilbake på tidigere nivå med fire representanter, fastslår Staal Nilsen.

Frp i Sør-Varanger sender ut brosjyrer i posten for rundt 10.000 kroner, og trykker program og plakater.

- Vi kunne gjort det billigere ved å trykke i Russland, men vi har kjøpt inn lokalt. Vi har også brukt 6000 til 7000 til effekter som sukkertøy, ballonger, penner og jakker.

- Får dere hjelp til leserinnlegg?

- Nei, vi har kun oss sjøl å bruke. Jeg har også tenkt at det kan bli for mye, og vil ikke at folk skal bli lei av han Staal Nilsen i spaltene. Målet er minimum et innlegg i uken, og vi har også bestemt oss for å ikke love gull og grønne skoger for penger vi ikke har. Så her blir det verken løfter om å sprenge bort fjellknatter eller kjøpe politibåt. Jeg har ikke lyst at det skal bli sånn at jeg senere må forsvare hvorfor vi ikke har holdt løftene.

I søpla

Elin Mathisen, leder for SV Sør-Varanger, sier partiet har mellom 20.000 til 25.000 kroner til disposisjon.

- Av miljøhensyn har vi ikke trykt opp flere valgpampletter enn de vi tror blir distribuert når vi står på stand. Vi sender ikke ut brosjyrer til alle innbyggerne, forteller hun.

Årsakene til det er flere. Det koster penger å trykke opp materiellet og det koster penger å distribuere dem. Og om ikke Posten skulle blitt brukt til distribusjon så måtte medlemmene selv båret dem rundt.

- Og de fleste er veldig travle før valget. Beslutningen er også tatt av hensyn til miljøet. Jeg tror de fleste bare kaster brosjyrene fra partiene i søpla, mener Elin Mathisen.

- Leserinnleggene fordeler vi etter interesse og kunnskap, så distribuerer vi til hverandre og får innspill. Vi kan jo også bruke partikanalene våre, som Kirsti Bergestø, for å få hjelp.

Mathisen forteller at partiet sparer så mye de kan og at de treffes hjemme hos sekretæren.

Pengene er vesentlig brukt på å sende ordførerkandidat Pål Gabrielsen på samlinger, leie lokaler til temamøter, kjøpe inn materiell til stands - som t-skjorter og ballonger - holde

kandidatsamling i Pasvik og kjøpe inn nytt telt.

Treffes privat

Ole K. Josefsen, lokallagsleder for Senterpartiet i Sør-Varanger, sier Sp-budsjettet er på cirka 50.000 kroner. Mesteparten er partistøttepenger som er spart opp helt siden forrige valgkamp,

og litt kontingentpenger.

- Vi har ikke noen form for sponsing.

- Ingen penger fra Bondelaget?

- Nei, vi sparer opp. Vi har jo litt kostnader på årsmøter, men ellers blir det noen kroner når en sparer i fire år.

Senterpartiet sender ut brosjyrer til alle.

- Trykking og distribusjon er største utgiftspotten. Dessuten bruker vi noe til effekter på stand, som t-skjorter, ballonger og drops.

Partiet har ikke eget kontor til disposisjon.

- Nei, vi treffes privat. Vi bytter litt på det, i og med at vi ikke er så heldige at vi får sponset kontor.

Astrid Daniloff i Sør-Varanger KrF forteller at deres budsjett er på 10.000 kroner.

- Vi har ikke mer å rutte med, og en kan ikke bruke mer penger enn det en har. Pengene går til trykking av valgmateriell. Det er jo veldig dyrt å få distribuert brosjyrer til alle i kommunen, men jeg tenkte jeg skulle høre med avisa om det går an å legge den inni den, eller så må vi kjøre rundt selv.

Daniloff forteller at pengene på budsjettet vesentlig er partistøtte.

- Det koster mye å leie lokaler, så møtene har vi privat, og så dekker jeg en del selv. Jeg skriver for eksempel ikke kjøreregninger.

SVA har også lagt igjen spørsmål hos Miljøpartiet De Grønne, men har ikke fått svar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no