23. okt
MANGLER: Rådmann Bente Larssen poengterer at det er gjort en formidabel innsats med å få ned kostnaden, men fremdeles er man over 15 millioner kroner unna et budsjett i balanse.
 
Budsjettet ryker med over 15 millioner kroner
Store utgifter innen helse og omsorg, samt høye pensjonsutgifter er mye av grunnen til at kommunebudsjettet går kraftig i minus.

Publisert: 29.okt.2013 16:21
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

- Dette skal spares inn, så det er klart at både kommunens ansatte og innbyggere vil merke dette, sier rådmann Bente Larssen.

Omstillingsbehov

Per tredje kvartal ser det kommunale budsjettet ut til å ryke med 15,6 millioner kroner i år. Dette går fram av økonomirapporteringen som skal opp i formannskapet i neste uke.

- Disse tallene bekrefter bare at Sør-Varanger kommune har et sterkt omstillingsbehov, fortsetter Larssen. Rådmannen legger imidlertid til at det er lagt ned en formidabel innsats på alle nivåer for å få kommunens økonomi på rett kjøl igjen.

- Men det at denne omstillingsprosessen vil ta tid, er noe vi har vært klare på hele tiden. Det er tunge prosesser som skal føre til omstilling, poengterer rådmannen som tilføyer at man over flere år fra administrasjonens side har vært klar over, og ropt varsku om kommunens overforbruk. Med to måneder igjen av året, håper imidlertid rådmannen at man vil kunne få ned summen noe.

- De 15,6 millioner kronene er snakk om «i verste fall». Vi anmoder stadig enhetslederne om å bruke mindre penger, og å holde innkjøpene nede. Kanskje er det ikke mer å spare på, så det er vanskelig å se hva som vil stå på bunnlinja når året er omme, sier hun.

Økte kostnader

En stor del av budsjettsprekken kommer fra kommunens helse- og omsorgssektor, som allerede i andre kvartal meldte om et overforbruk på 8,5 millioner kroner. Altså halvparten av det samlede overforbruket. Dette skyldes blant annet at det er kommet flere særlig ressurskrevende brukere til institusjonene i kommunen. Man har også fått regninger på pasienter som har vært ferdig utskrevet fra sykehus, som kommunen ikke har kunnet ta i mot. Denne beløper seg på opp mot en million kroner. Dette er pasienter som tidligere har hørt til under spesialisthelsetjenesten, men som nå har havnet på kommunale hender.

Det har også kostet penger at man ikke har klart å legge ned langtidsplassene på Wesselborgen da åpningen av nye Tangenlia bosenter er utsatt til neste år. Kommunen er nå i ferd med å utarbeide en analyse rundt helse- og omsorgssektoren for å se på hvordan man får brukt ressursene så godt som mulig.

- Dette arbeidet vil være ferdig i desember.

Trender

Også innenfor rådhusets vegger meldes det om for høy pengebruk. IT avdelingen har meldt om utgifter på 1,1 millioner kroner over budsjett. Dette skyldes drift av de kommunale IT-løsninger. Økte møte- og reisekostnader og høyere kostnader til folkevalgte, gjør også at den politiske administrasjonen ender med 700 000 over budsjett blant annet. Mye av de økte kostnadene er også trender man ser fra resten av Kommune-Norge. Dette innebærer økte kostnader for pensjon, NAV, Barnevern, og som nevnt, helse og omsorg. Kommunens økte pensjonsutgifter står for rundt 4 millioner av budsjettoverskridelsen. Barneverntjenesten har meldt i fra om rundt 3,5 millioner kroner for 2013. Mellom 2 og 2,5 millioner av disse handler om barnevernstiltak utenfor ordinær familie, samt en million som dreier seg om undervisning av fosterhjemsbaserte barn utenfor kommunen. Også NAV meldte om et overforbruk på 2,5 millioner kroner i merforbruk i 2. kvartal. Merinntekter fra flyktningetjenesten på om lag 4 millioner kroner skal benyttes på å dekke opp kostnader fra helse, NAV og barnevern blant annet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no