20. okt
UTEN DEKNING: Bugøyfjord-området. (Arkivfoto)
 
Bugøyfjord uten dekning
Et lynnedslag slo ut to basestasjoner onsdag, og sørget dermed for null mobildekning i området. Det er frustrerende nå som fasttelefonen stort sett har forsvunnet.

Publisert: 12.aug.2014 16:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Mobildekningen har vært nede i Bugøyfjord siden onsdag forrige uke. Da slo lynet ned i Haukberget-stasjonen, og det la mobildekningen død i hele Bugøyfjord-området. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at stasjonene skal dekke området fra kommunegrensen og 11 kilometer langs E6 i retning Kirkenes. 15 fasttelefoner har også blitt slått ut, ifølge informasjonssjef Per Arild Meling i Telenor.

Brant opp

Meling forteller at det er to basestasjoner som har blitt slått ut.

- Det var et lynnedslag på ettermiddagen 6. august, og mye av utstyret på Haukberget-stasjonen brant opp. Hauksjø-stasjonen var dermed også nede, siden den fikk linje via Haukberget. Det samme gjelder Grasbakken-stasjonen, der 15 fasttelefonabonnenter var tilknyttet, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Netcom forteller at også deres nett ble slått ut i området, da de leier mobilnett hos Telenor. Tele2 sitt eget nettverk, Mobile Norway, når heller ikke ut dit. Med andre ord er Bugøyfjord en dødsone for mobiler inntil feilen repareres.

Tirsdag denne uken skal det skje, om alt går som det skal.

- Det har vært mye styr med å skaffe utstyr for å erstatte det som brant ned. Vi tar sikte på at alt er oppe i løpet av tirsdagen, forteller Meling.

Uten fasttelefon

Det skal bare være mobildekningen som har forsvunnet i området. De med fasttelefon skal dermed ha kunnet ringe som vanlig. Men det er ikke mange som har fasttelefon i dag.

- De fleste har sagt opp fasttelefonene, så når mobilnettet ramler ut, er nesten alle uten kontakt, sier Roy Yngve Wara i Bugøyfjord bygde- og hyttelag.

Ifølge ham og lagmedlem Agnes Nilsen må man så langt som til Neiden eller Brannsletta for å finne mobildekning igjen.

- Det er en del gamle som bor der som ikke har bil, påpeker Nilsen.

- Jeg har en far som er 85 år gammel, og han blir utrygg uten telefon, legger Wara til.

Jobbproblemer

Også de som ikke bor i bygda på heltid har merket ulempene med å være uten dekning. Roy Yngve Wara føler at det går ut over jobben.

- Som en del av brannkorpset på flyplassen, ringes jeg opp på telefonen om det skulle skje et havari. Det er flere av oss som jobber i brannkorpset som har hytte eller hus i Bugøyfjord. Det er ikke slik at vi må være tilgjengelig hele tiden, men om det skulle skje noe, er det dumt om det er noen som ikke gir lyd fra seg, sier han.

For Agnes Nilsen ble det noen utfordringer med avviklingen av årets Saviomarsj, som foregår i Bugøyfjord-området.

- Jeg sendte melding til en del av komitémedlemmene, men fikk aldri tilbakemelding, forteller hun. Da hun kom til marsjen ble det klart hvorfor.

- Jeg tror aldri det hadde gått å være uten dekning et annet sted. Det var mange som var fortvilt, sier Nilsen.

Siden ikke er noen slags mobildekning i Bugøyfjord i skrivende stund, er det heller ingen måte å slå inn nødnummer til hverken politi, ambulanse eller brannvesen derfra.

Per Arild Meling i Telenor forteller at det er mulig å ringe nødnummer via andre nettverk så lenge de er oppe. Men det er kun Telenor som har nettverk i Bugøyfjord akkurat nå, og dermed er det ingen backup-løsninger.

- Da må man finne andre metoder, sier Meling. En mulighet om man ikke kan kjøre til man finner dekning, er å finne noen med fungerende fasttelefon.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no