15. okt
FOSSHEIM: Kåre Våga er bedt av bygdefolket i Neiden om å trå til som lærer. Kåre Våga mener kommuneledelsen ikke gjør nok for å løse den vanskelige bemanningssituasjonen ved skolen. Rådmann Bente Larssen sier de jobber kontinuerlig med saken.
 
Bygda ber gammelrektoren undervise
Tidligere rektor Kåre Våga (72) er bedt om å ta vikartimer ved Fossheim skole. – Så prekær er situasjonen, skriver han i et brev til rådmannen.

Publisert: 31.okt.2014 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Våga var rektor ved skolen i over 30 år. Nå kan han ikke sitte stille lenger og se på det som foregår uten å gjøre noe.

– Lærersituasjonen ved Fossheim skole er meget kritisk. Da rektoransvaret ble overført til Bugøynes skole var dette en handling som ikke falt i god jord i Neiden. Foreldrene ønsket i stedet at den skulle bli overført til Hesseng, sier Våga.

Vikar

I brevet fra Våga minner han skoleledelsen i kommunen om rektors oppgaver.

– Rektors oppgave ved en skole er å styre alt pedagogisk arbeid. Når noen lærere er borte eller sykemeldte, er det rektors oppgave å finne vikar. Klarer ikke rektor dette, må rektor ta undervisningstimene, slik at elevene ikke lider pedagogisk. Dersom dette varer over tid og rektor fortsatt ikke klarer å skaffe vikar, er det rådmannen og hennes stab som kommunens ledere som er ansvarlige for at elevene får en forsvarlig undervisning så lenge situasjonen krever det. Etter det jeg skjønner, er ingenting av dette gjort ved Fossheim skole, skriver Våga.

Ved skolen i Neiden er en lærerstilling på over 50 prosent lyst ledig, men ikke besatt.

– Dette gjør situasjonen enda vanskeligere. Elevene kan ikke få den undervisningen de har krav på, skriver Våga.

Tilbake

Ifølge Våga har bygdefolket i Neiden bedt ham om å ta undervisning av elevene fordi nåværende rektor ikke gjør det.

– Jeg har sagt at i krisesituasjoner kan jeg igjen undervise, men det er ikke min plikt å finne løsninger, det er rektor og rådmannens ansvar. En annen ting er også at jeg som pensjonist vil bli lønnet som ufaglært, skriver Våga.

Han foreslår andre løsninger på problemet ved Fossheim skole for kommunens ledelse.

– De kan finne en som kan vikariere. Vi klarte dette tidligere i søk i eller utenfor kommunen. Det var alltid noen studenter som var ledig. En annen løsning er å overføre en lærer til Fossheim skole fra en annen skole, da lærerne nå er ansatt i kommunen og ikke ved den enkelte skole. Vi i Neiden ønsker å beholde skolen vår, gi barna i Neiden en pedagogisk forsvarlig undervisning. Ordningene må være slik at om noen blir syk, er det personell som øyeblikkelig kan ta over. Den ordningen som vi har nå er meget kritikkverdig, skriver Våga i brevet til rådmann Bente Larssen.

– Gjør alt vi kan

Rådmann Bente Larssen i Sør-Varanger kommune er grunnleggende uenig i Kåre Vågas framstilling av situasjonen ved Fossheim skole.
Hun sier det jobbes kontinuerlig med å finne en løsning på bemanningssituasjonen ved Fossheim skole i Neiden.

– Det framstilles som at alt ikke gjøres som er mulig for å få til en forsvarlig undervisning. Gjennom hele høsten er all undervisning blitt gjennomført av pedagogisk personale og vikarer. Enhetsleder har siden i vår jobbet kontinuerlig for å få på plass stabil bemanning og har i samråd med administrasjonen gjort fortløpende tiltak for å gi undervisning ved sykefravær. Det gjenspeiler seg i at man også har forespurt tidligere rektor om å ta vikartimer. Når situasjonen er slik, er dette en forsvarlig løsning, sier Larssen.
Fossheim skole er ikke den eneste skolen i kommunen som sliter med å få tak i vikarer. Rådmannen sier at det generelt er vanskelig å få tak i vikarer i Sør-Varanger kommune.

– Enhetene jobber kontinuerlig med å rekruttere vikarer både for kortere og lengre vikariat. Men det er en stor utfordring å få tak i kvalifisert undervisningspersonale til vikariater, sier Larssen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no