9. des
TILSYN: Branninspektør Bjørn Egil Nilsen (til høyre) og Oddbjørn Jerijærvi ved Kirkenes brannvesen er klare for branntilsyn fra 3. til 5. desember. (Arkivfoto: Martin Gramnæs).
 
Bytt batterier i røykvarsleren idag
Omkring fjorten prosent av alle boligbranner i Finnmark tilberedes bokstavelig talt på komfyren. Det viser nye tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fra 2002 til 2012. Nå starter Aksjon boligbrann.

Publisert: 30.nov.2013 12:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

Idag er det 1. desember. Dette er også en merkedag for de som driver med brannsikkerhet i Norge. Da skal røykvarslerne testes og batterier byttes.

Komfyr

Komfyren er den største enkeltårsak til brann i Norge. Men det er store forskjeller på fylkene. I Oslo er andelen boligbranner som starter på komfyren på hele 21 prosent, mens det i Buskerud kun er åtte prosent. Finnmark ligger på fjorten prosent.

- De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er i branner om natten at flest omkommer. Da er det gjerne relativt unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, samtidig som de har lett for å sovne fra komfyren, sier branninspektør Bjørn Egil Nilsen ved brannvesenet i Kirkenes.

Aksjon boligbrann

For å sette søkelyset på brannsikkerhet i hjemmet, arrangeres kampanjen Aksjon boligbrann i desember. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige kontor står for den praktiske gjennomføringen.

I Sør-Varanger er det brannvesenet og det lokale el-tilsyn som står for gjennomføringen av kampanjen.

- Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Det finnes imidlertid teknisk utstyr, såkalte komfyrvakter, som kan forebygge komfyrbranner ved at komfyren slås av når en farlig situasjon oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier Nilsen.

Tilsyn

Cirka 40 000 husstander over hele landet får fra 3. til 5. desember besøk av lokale brannvesen og elektrisitetstilsyn, med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

- Det dreier seg ikke om et tilsyn i vanlig forstand, men om en enkel kontroll, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Nilsen.

Hvert husbesøk tar rundt en halvtime, med kontroll av varslingsutstyr, slukkeutstyr, elektriske apparater og anlegg, ildsteder og skorstein og rømningsforhold.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no