7. des
Ute med ny plate: Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen.
 
CD fra musikerpar
Musikerparet Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen har gitt ut en ny CD. Ruija heter den, og bygger på den finske arven fra våre nærområder.

Publisert: 04.des.2017 09:58
Oppdatert: 04.des.2017 09:58

– Jeg har jo hatt arven siden jeg var guttunge. En stund var den finske arven ikke noe kul, men etter at jeg ble voksen har jeg blitt mye mer interessert i den. Det sier Trygve Beddari, som er fra Skogfoss i Pasvik.

De kaller i grunnen inspirasjonen sin for kvænsk-finsk, fordi de ikke ønsker å utelate noen.

– Vi har vært i kontakt med miljøer i Pasvik, Bugøynes, Varangerbotn, Skibotn. Vi har et stort nettverk av folk som vi deler denne interessen med, sier Beddari.

Stort spenn

Musikktradisjonen herfra spenner over alt fra urgammel runosangtradisjon, via eldre finske folkesanger, læstadianske sanger, sanger laget av kvener i Norge til finske slagere.

– En av sangene, «Armon lapset», er nærmest for en hit å regne i læstadianske miljøer, og også denne er inkludert på platen vår, forteller Beddari.

De forteller at det er vanskelig å få offentlig støtte til tiltak som handler om det kvænske, og om musikk, så det har de neste gitt opp. Platen er derfor produsert av dem selv, hjemme på «kammerset».

De har produsert, de har brent CD-er, trykt cover og det hele. Coveret er prydet med et bilde av to små figurer som er laget av Olav Beddari.

Helt ny egenproduksjon

CD-en er helt fersk fra trykken, og de har allerede solgt over 70 eksemplarer.

– Vi selger CD-ene selv, og det går via jungeltelegrafen, sier Nilsen.

– Vi velger å produsere en CD og så selge denne selv, da kan vi kanskje tjene noen kroner. Legger vi musikken rett ut på nett, så mister vi den muligheten, sier Nilsen. CD-en er gitt ut på Beddaris eget plateselskap Beat for Bit.

Godt mottatt

Noen av sangene er allerede blitt spilt på konserter sammen med annet materiale, det blir tatt godt imot, sier Nilsen.

– På en konsert vi hadde i forbindelse med «den kulturelle spaserstokken» var det en dame som sa at «mor mi kunne disse sangene», og hun var fra Inari. Så det er jo en del kjent stoff.

Nilsen sier at det også faller i god smak hos barn de har spilt for, og de vil prøve å få til en kosnertserie med den kulturelle skolesekken også.

– Vi tilfører jo melodiene noe nytt, med moderne rytmer fra jazz, pop og blues, sier Beddari.

De står selv for alt det musikalske på CD-en, unntatt ett lite spor:

– Vi har et arkivopptak fra NRK fra 70-tallet der min mor synger og min onkel Andreas spiller, sier Beddari.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no