15. okt
PRESIDENT: Cecilie Hansen er Senterpartiets kandidat til Sametinget ved høstens valg. Men selv tviler hun på at hun blir president. (Foto: Tor Sandø).
 
Cecilie vil inn på Sametinget: - Blå sentralisering rammer også de samiske kommunene
Senterpartiet gjør det godt på meningsmålingene til Stortingsvalget. Nå håper Cecilie Hansen på en grønn vind inn i Sametinget også. Her stiller hun som presidentkandidat.

Publisert: 25.apr.2017 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Senterpartiet er i dag ikke representert i Sametinget. Men til høstens valg stiller partiet i alle valgkretsene. Pasvikbonden og Sp-politikeren stiller som toppkandidat for Østre valgkrets og som Senterpartiets kandidat til president.

- Vi ønsker en grønn sentrumspolitikk på Sametinget, sier hun.

Sentralisering

Hansen mener at Senterpartiets saker til stortingsvalget meget vel kan overføres også til sametingsvalget.

- Vi har mange gode samepolitiske saker. Sentralt har vi et sterkt fokus på distriktspolitikk og desentralisering, noe som meget vel kan overføres også til samepolitikken. 

Sentraliseringspolitikken rammer ifølge Hansen også de samiske kommuner.

- Dette er noe dagens blå regjering står for. Det handler om sentralisering av makt, beslutningsorganer og tjenestetilbud. Sametinget trenger Senterpartiets stemmer i disse viktige og grunnleggende spørsmålene - for grønn utvikling og prioritering av primærnæringene og fornybare ressurser. 

Som ordfører ledet hun for øvrig en koalisjon med Høyre, Frp og Venstre etter kommunevalget i Sør-Varanger i 2011. De to sistnevnte brøt ut underveis i perioden.

Styrking av språk og kultur

Sametingspresidentkandidaten vil styrke legitimiteten til Sametinget som rådgivende organ, og ha sterk fokus på sametingets omdømme og virke. 

- Gjennom vår politikk skal vi jobbe for å få laget gode rammer til Sametinget og gi finansielle muskler til styrking av samisk språk, kultur, innovasjon og utvikling. Jo flere som kommer inn under samiske forvaltningsområder, jo bedre. Slik det er i dag er det store utfordringer i den samiske språkutviklingen. Det trengs ressurser for å motvirke det tapet som manglende fokus på språkopplæring i kommune gir. Det er vi klare til å prioritere, sier hun.

- Vi skal drive god distriktspolitikk, og være tydelige innen rovdyrforvaltning og motorisert ferdsel. I tillegg skal vi jobbe for at kommunene får gode rammer, slik at man lettere kan igangsette samiske prosjekter og gi velferd og vekst i kommunene.  I tillegg er det er viktig også å satse på det internasjonale, med og for samer som lever over landegrensene, sier Hansen.

Realist

Den tidligere ordføreren i Sør-Varanger har sin samiske familiebakgrunn i orden. Men samisk kan hun ikke.

- Jeg holdt mitt første innlegg på samisk på fylkesårsmøtet, og er i gang med å lære meg mer samisk. Det er noe jeg gjør uavhengig om jeg kommer inn på Sametinget eller ikke. Språk er en gave, og det å kunne være med på å tilrettelegge for at flere skal få denne muligheten er viktig. Jeg vil være en representant for alle de samene som ikke har språket med seg, sier Hansen.

Hun har ikke store forhåpninger om at hun blir den nye sametingspresidenten etter høstens valg.

- Jeg er realist. Senterpartiets overordnede mål er å bli representert i Sametinget. Endringene i valgsystemet rammet vårt parti hardt ved siste valg, noe som gjorde at vi ikke ble representert. Vi vil jobbe for å få en ordning med utjevningsmandat for å få en mest mulig rettferdig valgordning. En stemme til Senterpartiet er en stemme til folkestyre, lokal forvaltning og demokrati, sier Hansen.

Manntall

Senterpartiet manglet bare litt over 20 stemmer i Østre valgkrets ved siste valg for å få inn en kandidat.

- Vi håper flest mulig samer melder seg inn i samemanntallet for å gjøre et godt valg og bestemme hvilken vei Sametinget skal gå, så derfor oppfordrer vi alle som kan, om å skrive seg inn der innen fristen i juni, sier Cecilie Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no