9. des
BUSSKRØLL: Kristina Amalie Hamre og andre elever på Kirkenes videregående melder om ugunstig korrespondanse og fulle busser.
 
Dårlig busskorrespondanse skaper trøbbel
Videregåendeelever må haste av sted etter siste time for å nå bussen til byen. Er de skikkelig uheldige, får de ikke plass heller.

Publisert: 12.nov.2015 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Det er nestleder i ungdomsrådet, Kristina Amalie Hamre som forteller om dette. Hun går første året på studiespesialisering på Kirkenes videregående og hun sier at flere synes det er trasig slik det er i dag.

Må løpe

– Noen dager har vi ikke mer enn fem minutter etter siste time til bussen går. Det betyr at alt av bøker som brukes denne timen må bli med hjem uansett, forteller hun. Ifølge Hamre, skjer det også at folk ikke får plass med skolebussen.

– Dette skjer helst på fredager, og er spesielt kjedelig dersom man skal på jobb etter skolen.

– Da må man gå ned til sentrum, og det tar tid, forteller hun.

Under byggingen i Kirkenes sentrum den siste tiden, har det også hendt at elever har blitt stående på feil busstopp og derfor ikke kommet seg med bussen. Det er Boreal som kjører skolerutene på oppdrag for Finnmark fylkeskommune. Trafikkleder i Boreal Paul Jakola, erkjenner at ikke alt har gått på skinner mens det har foregått arbeider i sentrum.

– Jeg vet at folk har blitt stående fordi en vei plutselig har blitt sperret på grunn av arbeider. Det er ikke alltid vi får beskjed på forhånd, og da rekker vi heller ikke å sette opp informasjon om at busstoppet er endret, forteller han. Hva angår skolekjøringen peker Jakola på at mange av elevene slutter til forskjellig tid hver dag.

– Da blir det ikke så lett å få det til å korrespondere med alle, forteller han. At elever har blitt stående igjen og måttet gå til Kirkenes sentrum, har han ikke hørt om.

– Det skjer at bussene blir fulle, men får vi beskjed fra sjåførene om dette, sender vi en ekstra buss som er på plass etter noen minutter, sier han.

- Men får vi ikke beskjed, så vet vi det heller ikke, fortsetter Jakola og tilføyer at også elever har ringt etter en ekstra buss dersom det har gått fullt.

Ingen helgebuss

Hamre har tatt opp saken med Cecilie Hansen (Sp), som også har fått sendt et brev til Sør-Varanger kommune. Der forteller hun også om folk som har reagert på de nye bussrutene fra Bjørnevatn til Prestøya som trer i kraft fra og med neste år.

– Det er mange som jobber på Prestøyhjemmet og sykehuset son ikke vil få noe tilbud om kollektivtransport i helgene, skriver hun i brevet.

Hun ber nå om at saken kommer opp i Utvalg for plan og samferdsel, slik at kommunen kan melde fra til fylket.

– Jeg mener dette er en viktig sak for oss innbyggere i Sør-Varanger og vil be våre fylkestingsrepresentanter i Senterpartiet om å følge den opp, tilføyer Hansen i en epost til avisa.

Tar opp saken

Dette bekreftes av fylkestingsrepresentant Kurt Wikan.

– Så det er fylket som har ansvaret. Det er vel derfor vi har busser, slik at man kan spare miljøet ved at folk tar buss til skole og jobb, sier han og lover at han vil følge opp saken videre.

– Vi vil ta opp denne saken når vi får den på bordet, sier Wikan.

Dagens bussruter er satt opp av Finnmark fylkeskommune i samarbeid med Boreal. De nye anbudsrutene som trer i kraft fra og med årsskiftet er satt opp av fylkeskommunen. Det har ikke lyktes å få en kommentar fra fylkeskommunens samferdselsavdeling onsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no