17. okt
UTE: Elin Mathisen og SV får ikke plass i formannskapet kommende fireårsperiode.
 
De borgerlige skviser SV i formannskapet
De borgerlige partiene ønsket ikke flertallsvalg til formannskapet. Dermed blir ikke SV representert de neste fire årene.

Publisert: 23.okt.2015 14:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Kommende onsdag skal det nye kommunestyret konstitueres. Denne uken har Arbeiderpartiet hatt forhandlinger med de andre partiene som er representerte i kommunestyret.

– Vi hadde en helt klar plan om å gå inn for flertallsvalg, som ville føre til at alle partiene ville bli representert i formannskapet, sier leder i Sør-Varanger Arbeiderparti, Oddgeir Danielsen. Slik gikk det ikke.

Kabal

Ap har fem representanter til formannskapet. Planen var at SV skulle få det ene mandatet og at de resterende tre plassene skulle fordeles blant de borgerlige. Det forutsatte at også Sp ga fra seg et mandat.

Denne planen gikk ikke de borgerlige med på. Gjennom et valgteknisk samarbeid mellom Høyre, Frp og Senterpartiet , så tok de Aps sjette mandat og lot SV sitte med svarte-Per uten representant. Dermed får Ap fem representanter, Senterpartiet beholder sine to og Høyre og Frp får en representant hver.

Skuffet og overrasket

Han er både skuffet og overrasket etter fredagens forhandlinger med Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

– Alle signalene om et slikt avtalevalg var positive på forhånd, sier Ap-lederen.

– Da vi kom på fredagens forhandlinger, så hadde Senterpartiet, Høyre og Frp inngått et valgteknisk samarbeid. Og der var det ikke rom for å avstå noe som helst. Vi forsøkte å finne gode løsninger og etablere en samarbeidsplattform for hele fireårsperioden, men det begynte heller dårlig, sier Danielsen.

Hva betyr dette for samarbeidsklimaet de neste fire årene?

– Dette lover ikke godt og det legger lista for hvordan man skal jobbe framover. Vi var innstilt på å gi SV en rolle i formannskapet og en rolle i kommunens maktfordeling, sier Danielsen.

Dere skal nå i gang med å fordele diverse posisjoner i politiske utvalg. Kan det som nå har skjedd ha noen betydning for dette arbeidet?

– Så absolutt. Dersom disse partiene skal gå inn med samme ånd i dette arbeidet, så vet vi jo hvordan dette blir. Vil man ikke ha et slikt samarbeid, så vil man ikke. Da får man ta konsekvensen av det, sier Danielsen.

SVs kommunestyrerepresentanter Elin Mathisen og Pål K. Gabrielsen var ikke med på forhandlingsmøtet fordi begge er på reise.

– Vi har ikke annet valg enn å forholde oss til vedtaket som foreligger, sier Gabrielsen.

– SV var selvfølgelig innstilt på et avtalevalg, sier forhandlingsleder Mathisen.

– Hva skal jeg si? Det er skuffende å ikke få være med der det skjer. Jeg tror ikke jeg har lyst til å si mer enn det, sier Mathisen.

Sikret

Frps Staal Nilsen deltok i forhandlingene og bekrefter at hans parti gikk sammen med Høyre og Senterpartiet.

– For å snakke for oss selv så gjorde vi det for å sikre at vi fikk en repesentant inn i formannskapet. Jeg kunne godt tenkt meg at også SV ble representert, men slik ble det altså ikke denne gangen. Uansett så er vi på den borgerlige siden i mindretall i formannskapet.

Men dere hadde vel blitt representert i formannskapet dersom det var blitt et avtalevalg?

– Da måtte Senterpartiet ha avstått en representant til oss og det er jeg ikke så sikker på at de ville ha gjort, sier Nilsen.

Senterpartiets Cecilie Hansen sier at de er like skuffet over Ap.

– Vi inngikk en blokk for å sikre at Frp ble representert i formannskapet. Det er spesielt at Ap forlanger at vi skal sikre SV et mandat av en våre valgte kandidater, og så er ikke Ap villig til å gjøre det samme. Det er uhørt og noe jeg aldri har vært borti før. Det er å håpe at Ap ønsker å inngå en slik blokk som vi har gjort for å sikre SV representasjon eller ihvertfall vil gjøre det når utvalgslederne skal velges, sier Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no