9. des
TO FOR ALLE: Kreftsykepleier Lisbeth Norbergsen og kreftkoordinator Mailin Jerijervi er ansatt for å være støttespillere for alle som er berørt av kreft.
 
De er der for alle som er berørt av kreft
Du trenger ingen henvisning fra lege for å snakke med kommunens kreft-«team». De er bare en telefon unna.

Publisert: 08.mai.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Et lavterskeltilbud, kaller de seg. Nylig ble de to på laget. Kreftsykepleier Lisbeth Norbergsen har hatt jobben i elleve år mens kreftkoordinator Mailin Jerijervi begynte i jobben for få uker siden. Mesteparten av hennes stilling er foreløpig betalt av Kreftforeningen, men det er meningen at kommunen skal overta gradvis.

Paraplyen

- Vi skal være der for alle, enten de bare vil ha noen å snakke med eller trenger å få vite om ulike tjenester, sier de to.

For det er mye som skjer når kreftdiagnosen plutselig kommer. Det er så mye i livet som blir annerledes. Det er behandlinger og venting, det er arbeidsgiver og venner, det er barn og foreldre, det er redsel og håp. Kreft-teamet er der for både pasienter og pårørende.

- Vi skal ha oversikten over hvilke tjenester som finnes, sier de.

- Vi kan bidra i samtale med barn, i forhold til skole for eksempel. Vi skal være en støttespiller.

Gjelder mange

Det er flere og flere som får diagnosen kreft, men det er også flere og flere som overlever en kreftdiagnose, og flere som lever lenger med diagnosen. Det betyr at det er stadig flere som har kreft som en del av livet sitt, enten som pasient eller som pårørende eller venn. Og behovene endrer seg også avhengig av hvor man er i prosessen. Noen har nettopp fått en diagnose, andre er i ny behandling, noen er blitt friske, men har fått andre skader psykiske eller fysiske, andre må leve med diagnosen resten av livet. Felles for de aller fleste er at livet på et eller annet tidspunkt blir snudd opp ned, og mye blir sårbart.

I 2014 var det 435 mennesker i Sør-Varanger som hadde kreft i en eller annen form. 61 mennesker fikk kreftdiagnosen det året, 31 kvinner og 30 menn. Legger vi til pårørende, det være seg familie eller venner, blir det mange mennesker i kommunen som er berørt.

- Vi er der for alle sammen, sier Norbergsen og Jerijervi.

- Også for dem som opplever senskader etter sykdommen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no