18. okt
VANSKELIG: Geir Thrane syntes debattene kom i veien for politikken.
 
Debatt-skittkasting gjorde valget vanskelig for Geir
Geir Thrane syntes all skitkastinga i debattene bare gjorde valget verre. Kristian Eliassen hadde ikke det problemet.

Publisert: 11.sep.2017 16:08
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

I valglokalene på Samfundshuset i Kirkenes hadde nøyaktig 300 personer stemt i løpet av søndagen, ifølge lokale-ansvarlig Leif Astor Bakken. Han har styrt valget i Bugøynes tidligere, men tok over i Kirkenes i år.

Fra tidligere opplevelser som frivillig i Kirkenes, mener Bakken at årets valgdeltakelse ser ganske normal ut. Vi snakket med ham klokken ett på formiddagen mandag, og da er det ganske rolig - men det er han vant til.

- Det pleier å være rolig mellom klokken 13 og 15, og det er ikke for ingenting at vi har skoleklassene på besøk mellom 11 og 13. Så tar det seg gjerne opp med storpågang rundt slutten av arbeidstida, og så igjen på kvelden, forteller han.

Skitsnakking

Geir Thrane var en av de som var innom i de roligere tidene. Han medgir at det har vært kaotiske debattforhold i årets valgkamp.

- De fleste var opptatt av å sverte andre. Jeg har gått etter de som har prøvd å få frem sin politikk fremfor å snakke skit om andre, sier han.

Selv med det prinsippet måtte Thrane svelge noen kameler da han stemte Høyre.

- Det er ikke et eneste parti man er hundre prosent enig i. Man må velge det beste av ondene, sier han.

- Jeg har vært i tvil, spesielt med tanke på hvordan partiet ser på Finnmark, og at de går sammen med parti som er hardere mot innvandring enn det jeg mener er riktig. Men helheten avgjorde. Jeg synes ikke vi har det så ille i Norge, sier han.

Regjeringsskifte

Kristian Eliassen og Thomas Hansen mente derimot det hadde vært ganske enkelt å stemme. De hadde ikke fulgt så mye med på debattene, men likte det de så i politikken der de stemte.

Hansen ville ikke si hva han stemte, men Eliassen medga at han gikk for regjeringsskifte med Arbeiderpartiet.

- Jeg liker politikken i de røde partiene. Jeg er jo arbeidsmann selv, og er enig med dem når det gjelder sammenslåingen av kommuner og fylke, sier han.

Ap har gått til valg på at kommunesammenslåing skal være frivillig, mens den blåblå kommunereformen i dag tvinger flere kommuner sammen.

Få sametingsstemmer

SVA får opplyst at det bare var 17 av de 300 som var innom valglokalet i Kirkenes på søndag, som stemte på Sametingsvalget. Dette teller ikke de som har stemt i de andre lokalene rundt om i Sør-Varanger.

Trine Amundsen sitter i Ap-tilknyttede LO, og hadde dermed ikke så vanskelig for å bestemme seg om stortingsvalget. Det mer personlige sametingsvalget ble vanskeligere, spesielt siden det har fått mye mindre medieoppmerksomhet.

- Det har vært én enkel debatt, og den var i Tromsø. Men jeg klarte å bestemme meg der også. Det blir spennende å se resultatet i natt, sier hun.

For å stemme i sametingsvalget, må man være registrert i valgmanntallet - og da må man være registrert same.

NRK meldte mandag om at enkelte måtte snu rundt om i landet da de skulle stemme på sametingsvalget, og Sametinget oppfordret til å ta kontakt tidlig om de fikk problemer.

Her er kommunens åpningstider for de forskjellige valglokalene nå på mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no