22. okt
GODT KJENT: Alexander Conradi-Larsen og Ole C. Torgersen kjører rundt i alle kriker og kroker. (Begge foto: Martin Gramnæs).
 
Dekker bordet for skattetakstnemnda
Ole C. Torgersen og Alexander Conradi-Larsen fra Verditakst AS saumfarer den langstrakte kommunen for hus og hytter. Men endelig takstverdi for hver eiendom erde skattetakstnemnda som bestemmer.

Publisert: 15.sep.2014 20:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

- Ja, de begynner å kjenne oss igjen på hotellet og på bilutleiefirmaet nå, flirer Torgersen. Snart er de to lommekjente i Sør-Varanger. Avisa treffer dem utafor butikken på Svanvik, etter at de har jobbet seg nedover helt fra Nyrud.

Halvparten verdt

Med et utgangspunkt om at eiendommer i sentrumsnære områder har en sjablongverdi rundt 12 000 kroner per kvadratmeter og distriktseiendommer pluss-minus halvparten, har Torgersen sammen med kollega Conradi-Larsen reist rundt i kommunen helt siden mars. I vinter brukte de snøskuter for å komme til de fritidseiendommene der det ikke finnes vei.

- Det ble vel rundt 100 mil på snøskuter i den vendinga, anslår Torgersen som hadde med seg en lokal kjentmann på turen. Han anslår at de nå har taksert rundt 5 000 eiendommer siden de startet prosjektet. Absolutt alt skal under lupen etter at kommunestyret vedtok å innføre eiendomsskatt. Totalt er det rundt 6 700 eiendommer som skal besiktiges.

Markedsverdi

Boligene deles opp i verk og bruk, næring, bolig- og fritidseiendom.

- Dette er en grovmasket taksering der vi baserer oss på en forsiktig markedsverdi. Denne taksten skal jo vare de neste ti årene, forklarer takstmannen. Som vi har skrevet tidligere, er de ikke inne husene, men benytter seg av kart og matrikkeldata, samt utvendig besiktigelse for å se at alt stemmer. Man benytter seg av såkalt sjablongtaksering, - altså hvor mye en kvadrat er verdt.

- Da er det også slik at hovedrom som stue og kjøkken er mer verdt enn et loft, forklarer Torgersen. Det tas et bilde av hvert objekt som så legges inn i et dataprogram.

Skryter av kommunen

Takstmennene er nå ferdig med store deler av sentrum, samt mye av distriktene. Det er imidlertid en del småveier som står igjen før arbeidet kan avsluttes. Torgersen skryter av kommunen som har gitt firmaet romslig tid til arbeidet.

- De har stilt godt forberedt, og gitt oss god tid, med en produksjonstid på rundt 12 måneder, sier Torgersen som legger til at arbeidet med hvert objekt kan ta alt fra fem minutter til en halvtime. Det understrekes at de som firma kun innstiller takstverdi, og at det er kommunens skattetakstnemnd som til slutt gjør vedtaket. Selve firmaet, Verditakst AS holder til på Østlandet. Torgersen forteller at de jobber mye utenfor egen region.

- Det har med habilitet å gjøre. Det er fort at det er «noen som kjenner noen» dersom man har et nærliggende firma til å gjøre jobben, forklarer han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no