8. des
TÅKETE: Slik så nordsiden av Sydvarangers Kirkenes-anlegg ut på tirsdag. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Dekket deler av sentrum med steinstøv
Vinden tok støv fra steinknusingen bak Sydvaranger og blåste det over Kirkenes sentrum.

Publisert: 18.feb.2015 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Tirsdag fikk SVA inn flere klager fra folk rundt om i Kirkenes som merket veldige steinstøvskyer fra Sydvarangers anlegg i byen. Støvet gjorde at deler av anlegget så tåkete ut, og det blåste inn over byen og gjorde snøen, biler, vinduskarmer og andre overflater skitne og gråsvarte. SVA har også fått henvendelser fra folk som pustet inn støvet.

Pressekontakt Harald Martinsen ved Sydvaranger Gruve forteller at støvet kommer fra steinknusing.

- Sydvaranger Gruve har leid inn Hallonen til å knuse stein oppe på fjellet bak verket. På grunn av sterk vind fra sørvest har støv fra det mobile knuseverket kommet nedover mot byen. Knusingen ble derfor stoppet litt over klokken 11 tirsdag, opplyser han.

- Forbedrer kontrollen

Martinsen sier at Sydvaranger og Hallonen jobber sammen for å forhindre at noe liknende skjer igjen.

- Sydvaranger vil heretter stoppe knusing når vindforholdene gjør sitt til at slike støvsituasjoner oppstår, forteller han.

- Hva gjør dere for å forhindre flere støvproblemer? Kan man forvente seg mer av dette om vinden skulle blåse opp igjen, eller vil SVG stoppe steinknusingen før det blåser opp i fremtiden?

- Vi vil gå igjennom systemet og rutinene våre for å forbedre kontrollen, slik at vi unngår situasjoner som den vi hadde nettopp, svarer Martinsen.

Hallonen vil fortsette knusingen for Sydvaranger lenge, ifølge Martinsen.

- Sannsynligvis ut året.

Spesielt på Amfi

Steinstøvet var merkbart flere steder, men spesielt på Amfi-senteret. På Kirkenes helsesenter i toppetasjen, hadde de direkte utsikt opp til støvskyene på Sydvaranger. Det knaste mellom tennene av inhalerte steinpartikler da SVAs utsendte gikk dit ned rundt klokken 11 tirsdag formiddag. Helsesøster Hanne Greiner har merket svart snø både rundt senteret og i Kongens Gate i flere dager.

- Tirsdag var det ekstra ille. Jeg har jobbet her i 14-15 år, og det er første gang jeg har reagert såpass, sier hun. Greiner er bekymret for helseeffekten av støvet når det blir så ille som denne gangen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no