12. des
IKKE GRUNNLAG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ser ikke grunnlag for å overprøve konkusjonene som ligger til grunn for medalje-anbefalingen. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
Deler ikke ut flere medaljer for innsats under 2. verdenskrig
side 4 og 5 priRegjeringen har bestemt seg:

Publisert: 11.jan.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Prosjektgruppen mener det ikke er grunnlag for å tildele medaljer på en tilstrekkelig dokumentert og rettferdig måte.

Regjeringen ser ikke grunnlag for å overprøve konklusjonene fra den fem år lange gjennomgangen som ligger til grunn for anbefalingen.

- Skulle senere forskning avdekke ny kunnskap, vil denne naturligvis kunne lede til nye konklusjoner, kommenterer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på Forsvarsdepartementetes hjemmesider.

Tre medaljer

Det var i 2011 regjeringen satte ned et historiefaglig prosjekt for å gjennomgå tildeling av de tre høyest rangerte medaljene for innsats under andre verdenskrig. De tre medaljene er Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen.

- Utgangspunktet var et ønske om å dokumentere tildelingspraksis, undersøke systematiske skjevheter i tildelingene og avdekke om det finnes grupper eller personer som har blitt forbigått ved tildeling av krigsdekorasjoner, på grunn av hemmelighold, manglende kunnskap eller politiske forhold.

Henger høyt

- At vi nå foreslår at det ikke deles ut flere av de høyest hengende dekorasjonene, betyr ikke at det ikke blir utført bragder, eller at innsatsen som ble lagt ned ikke er anerkjent. Det er de aller gjeveste dekorasjonene som har blitt vurdert i dette arbeidet. Kriteriene og dokumentasjonskravene for disse medaljene er svært strenge. De henger svært høyt og skal henge høyt. Statuttene markerer anerkjennelse for tapperhet og lederskap langt ut over det som kan forventes, sier prosjektleder Kjetil Henriksen i nyhetsartikkelen om saken publisert på Forsvarsdepartementets sider.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no