5. des
TA ANSVAR: Oskar Njaa i Natur og Ungdom mener det ikke er innafor på noe vis at Norilsk Nickel-eide KMMC ikke tar mer sosialt ansvar. Foto: Knut Arne Oseid/Natur og Ungdom
 
Delt bekymring på tvers av grensa
Natur og Ungdom er overrasket over hvor stort flertall på russisk side som ønsker modernisering av Nikel-verket.

Publisert: 21.jun.2014 15:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

- Resultatet er veldig interessant, spesielt det overveldende flertallet som sier det er bekymret over utslippene fra Nikel-verket og syns noe bør gjøres med situasjonen, sier Oskar Njaa, energimedarbeider i Natur og Ungdoms Russlandsprosjekt.

I en undersøkelse gjort på russiske V-kontakte svarer 53 prosent av de som svarer at de er bekymret over situasjonen og at KMMC (Kola Mining and Metallurgical Combine) bør bruke sin store profitt til å modernisere produksjonen.

- Det er jo ikke greit, det er ikke innafor på noe vis, at et selskap skaper så store problemer, men sender overskuddet sitt til Moskva der rikinger kan godte seg med pengene - uten å ta et sosialt ansvar. Uten å ta vare på mennesker og miljøet.

Nødvendig onde

Njaa var nettopp i Nikel for første gang og fikk et inntrykk av at folk ikke bryr seg om forurensningen.

- Jeg ville trodd flertallet valgte svaralternativet om at KMMC gir arbeid og at utslippene er et nødvendig onde.

I undersøkelsen på V-kontakte valgte 18,54 prosent dette alternativet.

- Det er jo også forståelig at folk har denne holdningen, for om de sier opp jobben i protest, så blir dette uansett ikke et signal til KMMV, siden det er nok av folk fra andre deler av Russland som vil jobbe der.

Utfordre

Njaa mener det er typisk at kvinnene engasjerer seg i utslippene, slik det kommer frem i Sør-Varanger Avis sin reportasje fra Nikel torsdag.

- Det er vanskelig å kritisere hånda som gir en mat, men når en har små barn blir en naturlig nok også bekymret for helsa deres.

Natur og Ungdoms energimedarbeider understreker at det er utrolig viktig at holdningene kommer frem.

- For det er også slik at ikke alle har mulighet til å gi uttrykk for sitt syn. Det er forståelig at folk er redde for å utfordre storinteressene, at de føler seg maktesløse eller er redde for konsekvensene for seg og familien. Ofte kommer det jo frem at nordmenn er bekymret, men i denne undersøkelsen ser vi at bekymringen deles på begge sider av grensa.

Oskar Njaa sier han syns det er påfallende at en avis fra den andre siden av grensa initierer en slik undersøkelse.

- Dette burde jo være en oppgave for lokale myndigheter og lokale media. Og ikke minst for selskapet selv. De burde ta ansvar, undersøke hva folk mener, og justere seg for å styrke eget image.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no