10. des
DEMENSAKSJON: Rødruss Marit Labahå og Kristina Ekhorn med bøssene som skal fylles med penger til demente.
 
Demensaksjonen i Sør-Varanger
Neste uke er det demensaksjon over hele landet. Det trengs mer forskning på demens! Hvordan kan man unngå å få denne sykdommen som rammer så mange i dag? Hvis man blir syk, hvilke medisiner kan gjøre en frisk? Dette ønsker forskerne å finne svaret på.

Publisert: 19.sep.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Hvert år deler Nasjonalforeningen for folkehelsen ut stipender til forskningskandidater, og til dette trengs penger, og de neste dagene skal det aksjoneres, også i Sør-Varanger. 70 prosent av de innsamlede midler går til forskning, mens 30 prosent går til lokale tilbud.

Bøssebærere

Rødrussen engasjerer seg også i år i demensaksjonen. De vil banke på dørene i kommunen, og håper at mange vil støtte aksjonen. De har fått informasjon fra Nasjonalforeningen for folkehelsen om omfanget av demenssykdommen og om hvordan den rammer, ikke bare den syke selv, men også de pårørende. De er glade for at de kan være med på denne aksjonen og at de slik kan være med på å bidra til at det blir forsket mere på å finne svaret på demensgåten.

– Klassene i Helse-og oppvekst på Kirkenes videregående skole fikk en hel undervisningstime der en representant fra Sør-Varanger demensforening hadde et foredrag om demens. De fikk også se en film om Sandra, ei ung jente som vokser opp med en far som ble rammet av en mer sjelden type demenssykdom. En sterk historie som nok gjorde inntrykk på elevene. Demens og eldreomsorg er en del av pensum på denne linja, og lærerne satte stor pris på å få besøk av Nasjonalforeningen for folkehelsen, sier Kirstein Greiner Ovesen i en mail.

Aktivitetsvenn

Sammen med Sør-Varanger kommune arrangerer demensforeningen kurs i «Aktivitetsvenn».

Kurset går over en ettermiddag (neste uke) og er gratis og åpent for alle som kan tenke seg å være en venn for en med en demenssykdom. Dette er et tilbud til hjemmeboende eller for de som bor på institusjon. En aktivitetsvenn er en frivillig som ønsker å bruke noe av sin fritid til å gjøre noe hyggelig sammen med en som er syk. Selv om man tar dette kurset, så følger det ingen forpliktelse med, man binder seg ikke som aktivitetsvenn. Den avgjørelsen får man ta etterpå.

Pårørendeskole

Det har vært gjennomført to kvelder med forskjellig tema innenfor demens, og det gjenstår enda fire kvelder. Kommunens demensteam opplyser at det fremdeles er noen ledige plasser, og de oppfordrer pårørende til demenssyke å benytte anledningen til å gå på Pårørendeskolen. Svært mange av de som har deltatt på tidligere Pårørendeskoler sier at «dette skulle jeg ha kommet på før». Man får mye nyttig informasjon, og også det fellesskapet man opplever når man møter andre pårørende som er i samme situasjon, betyr veldig mye.

Informasjon

Medlemmer i Sør-Varanger demensforening vil ha stand på flere butikker i kommunen i løpet av aksjonsuka. Her blir det delt ut brosjyrer med god informasjon om demens. Det vil også bli anledning til å gi sitt bidrag på bøsser på standen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no