14. okt
KOSER SEG: Beboere og personale koser seg på Wesselborgens aller første pubkveld.
 
Den beste kvelden
Ingenting var overlatt til tilfeldighetene da Wesselborgen inviterte til pubkveld lørdag.

Publisert: 24.sep.2013 17:05
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Utenfor bygningen ønsker tente lykter velkommen, og inne bugner det av kaker, snacks og drikkevarer. Her er tente lys og levende musikk.
Og forventninger i lufta.
For å få kvitskjorta på og en anledning til å spandere på damene, og å pynte og sminke seg – høre musikk og kose seg med noe godt i både glassene og på asjettene. Det er klart det er noe å glede seg til.
– Velkommen til pubkveld. Nå må alle kose seg. Skål, ønsker
Sølvi Monsen velkommen og introduserer kveldens underholdning, duoen Annelise Sneve Steinbakk og Randi Sneve Skeie.
– Dagen i dag, det kan bli vår beste dag, synger Randi mens det
smiles og skåles det rundt bordene. En dame nynner med - og kanskje kastes det noen lange, stjålne blikk på tvers av lokalet.
– Når jeg blir gammel og bor her, da vil jeg også ha noen som steller i stand. Jeg vil også ha pubkveld, om ikke lager jeg revolusjon, smiler Randi Sneve Skeie.
For personalet lar ikke asjetter og glass være tomme, de har stelt i stand med utlodning - i det hele tatt altså. Bedre kunne det ikke vært.

Kose seg

– Det er voksne folk som bor her. De skal behandles som voksne folk, og voksne folk tar seg jo en pubtur i blant for å kose seg, sier Sølvi Monsen fra Avdeling D og Jorunn Samuelsen fra avlastingen.
Institusjonshverdagen kan være veldig hektisk, mens det i helgene er litt lettere. Wesselborgen har beboere med pleiebehov av varierende grad, her er avlasting, skjermet avdeling og langtidsplasser. Noen har språk, noen har det ikke. Noen kan gå, noen ikke.
Det er mange tanker bak arrangementet. Blant annet at pårørende ikke alltid får vært med på arrangementer som holdes ellers i uka, derfor kan det være fint å ha det i helga. Og kanskje vil også andre enn de pårørende ta seg en pubtur til Wesselborgen, naboer eller gamle bekjente som har kjenninger boende på institusjonen. Eller tanter, onkler og andre som føler tilknytning til en av beboerne.
Kanskje varer besøk lenger når noe skjer, det blir koselig stemning, noe å samle seg rundt og noe å snakke om.

Minner

Forventning, noe å se frem til, er også viktig.
– En av beboerne gledet seg så veldig at han nesten ikke fikk sove natt til i dag. Det er klart det er kos å glede seg og pynte seg. Det er jo skinnet og kroppen som blir gammelt, innvending føler en 80-åring seg som en 30-åring. Og når noe sånt her skjer, så kommer også minnene frem. For eksempel om dans på Malmklang i yngre dager. Det er også fint å få snakke litt om det.
– Dessuten blomstrer jo alle og enhver opp når noe skjer. Og om en ikke drikker av glasset, så er synet av det i hånda også fint.

Blir flere

Å lage en pubkveld er også masse arbeid.
– Masse arbeid har det vært, kanskje mer enn vi var klar over. Men det er jo også noe med at det er det første arrangementet og ting skal på plass. Vi skal evaluere det og finne ut hvor ofte vi skal ha det, kanskje hver fjortende dag? Vi har i hvert fall allerede booket musikk til oktober, forteller partyfikserne Sølvi Monsen og Jorunn Samuelsen.
Bevertningen er resultat av en tiggerrunde nede i byen.
– Vi finansierer drikkevarene med loddsalg. Og vi fikk inn 18 000 kroner! Det ble jublet høyt i enhver butikk da vi kom og fortalte hva vi trengte penger til. Vi har fått alt mulig, stereo, veggur, hårprodukter, kroppspleie, gavekort på klær, duker og gardiner. Og en butikk lovte oss en flaske konjakk til hvert eneste arrangement, forteller de entusiastisk.
Dagligstua på Wesselborgen ble brukt til pubkvelden.
– Det er en flott storstue og vi vil den skal brukes som møteplass og samlingssted. Pårørende savner aktivitet og sosiale begivenheter, så nå håper vi at det her blir en god sirkel. Kanskje blir det også ekstra stas å jobbe de helgene det er pubkveld.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no