12. des
 
«Den første jaktdagen gikk det knapt et kvarter mellom hver felling»
807 elg ble innmeldt felt under årets elgjakt i Finnmark.

Publisert: 05.nov.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

- 802 av dyrene er felt av jaktlag på FeFo-grunn, mens de resterende fem er felt på privat grunn av andre jaktrettshavere.

Inntrykket fra årets jakt er at det nok en gang har gått bra og at kontakten med jegerne har vært god, og som vanlig ble det skutt mange dyr tidlig i jakta, skriver FeFO i en presemelding.

- De fem første dagene av hovedjakta, fra 25. til 29. september, ble det felt hele 275 dyr. Aldri før har så mange dyr blitt felt på så kort tid. Den første jaktdagen gikk det knapt et kvarter mellom hver felling, forteller utmarksforvalter Anders Aarthun Ims som mener fint vær og mange jegere ute i terrenget er medvirkende årsaker til det.

- Vi har mottatt noen rapporter fra jaktlag om påskyting, skadeskyting og ettersøk, som viser at jegerne flest tar pliktene på alvor, sier Ims om erfaringene fra årets jakt.

Delvis nådd

- Fellingsmålet i 2016 var totalt sett på 839 dyr for fylket som helhet. For de enkelte kommuner er målene helt eller delvis nådd. Fellingsresultatet i år er noe lavere enn i fjor, da det ble felt 835 dyr. Fellingsrekorden er på 850 dyr fra 2012.

Nedgangen siden 2012 kan i stor grad tilskrives at bestanden totalt sett er redusert etter reduksjonsavskytning i mange av elgkommunene. Nå er det stabilisering som er målsetningen i de fleste kommuner. Unntakene er Tana og Porsanger, hvor det fortsatt felles mye elg. I Porsanger er det i år satt ny fellingsrekord, mens Tana er få dyr unna fjorårets rekordfelling.

I Sør-Varanger ble det skutt 53 dyr, fellingskvota var her på 68 og fellingsmålet på 54.

Smidig

Leder for utmark, Einar Asbjørnsen sier avviklingen av årets elgjakt i Finnmark har gått smidig.

- Den digitale utviklingen skjer raskt. Vi har i dag en rasjonell forvaltning av elgjakta, men ønsker likevel å vurdere muligheter for forbedringer for brukerne og for oss. Digitalisering av søknad og trekning fungerte godt og ble godt mottatt, og før neste sesong vil vi vurdere å digitalisere mer av elgjaktadministrasjonen, slik at jegerne i større grad blir selvbetjent, sier Asbjørnsen.

- Egenveiing av elg, tildeling av tilleggsdyr per sms og selvbetjening av sluttoppgjør er blant elementene som kan være aktuelt å innføre neste år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no