9. des
MERKET: Slik så elgen ut i april i fjor, da den ble merket.
 
Den hårløse elgen ble innpåsliten
Elgkua mistet hår igjen i vinter – og i jula ble den plagsom for Neiden-bonden Roy Mikkola. Han er nervøs for hytteeierne i nærheten.

Publisert: 11.jan.2016 15:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

I vinter har den hårløse elgen blitt en hyppig gjest på tunet og jordene til Roy Mikkola på Neiden. Den begynte å rive opp og spise av høyballene han hadde satt ut. Mikkola tok inn høyballene for å beskytte dem, men det var langt fra det siste han så av elgkua med kalv. Den har nemlig blitt veldig folkevant i det siste.

– Rundballene er ikke noe problem, de har jeg nok av. Jeg åpner dem på utsiden på forhånd, så den går etter de åpne. Problemet er at den har blitt aggressiv. Den er så folkevant at man ikke kan jage den vekk til fots. Da kommer den etter deg, sier Mikkola.

Det hjalp heller ikke å prøve å jage elgen med bil. Og snøskutere ser ut til å ha motsatt effekt.

– Da den først ble oppdaget, hentet man fôr hos meg og dro ut med snøskuter for å mate den. Naboen var ute med skuter nylig, og da kom den etter. Den forbandt vel snøskuter med mat, småhumrer bonden.

Han tar det hele med humør, men elgen har vært slitsom for ham og familien.

– En dag da jeg skulle ut, sto kalven på platten så jeg ikke fikk opp døra. Den stikker av når man begynner å bråke, men mora legger ørene bak og reiser nakkehårene. Jeg må ha hodelykt når jeg går ut i fjøset, og lyser i krattet etter elgen. Da barna og barnebarna var på besøk i jula, lot vi ikke ungene være utendørs, for de skjønner kanskje ikke faren, sier han.

Mikkola har fått god hjelp hos kommunen og hos Neiden Jeger og Fisk, som har tilbudt å komme med hunder om nødvendig. Men han er mer bekymret for at hytteeierne i nærheten skal støte på elgen.

Tok kontakt

Kommunen tok kontakt med Veterinærinstituttet om saken forrige uke. Instituttet og Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) følger med på elgen, for å finne ut av sykdommen. De håper å kunne følge med på den i totalt to år, fram til våren 2017, men forsker Knut Madslien påpeker at det ikke er snakk om å la forskningen gå foran folks sikkerhet.

– Vi ønsker å holdes informert om den avlives, men slike avgjørelser må tas lokalt, sier han.

– Nå kan det være at den ønsker å ha høyballene for seg selv, og da vil jage vekk folk, nevner han.

Han viser til kommunens miljøvernrådgiver Trygve Sarajärvi når det gjelder spørsmål om faktiske tiltak.

Følger med

Sarajärvi forteller at kommunen følger med på elgens oppførsel, via både observasjoner fra Mikkelsen selv, og Neiden og omegn Jeger- og Fiskerforening. Foreningens medlemmer har i oppgave å fotografere elgen når de kan, og har skuterdispensasjon for å gjøre det.

– Foreløpig må vi bare følge med. Så får vi se på eventuelle tiltak i samarbeid med Mikkola, sier Sarajärvi.

Han mener det fortsatt kan være mulig å hindre elgens nærgåenhet ved å flytte eller gjerde inn høyballene.

– Vi får vurdere andre tiltak etter hvert, om det blir flere episoder. Slik jeg har forstått, er den ikke konstant ved hytter og hus nå, sier han.

Mikkola fikk en pause fra den innpåslitne elgen mandag forrige uke. Da trasket den mot Mikkelsnes, og bonden har ikke sett den på en uke. Elgen har en radiosender på seg, og per lørdag hadde den bevegd seg et stykke innover fra kysten, ifølge Madslien.
Leder Geir Thrane i Neiden JFF er heller ikke bekymret for elgens oppførsel.

– Jeg vet ikke hva Roy har opplevd, men når våre folk har vært og fotografert den, har den hatt en avventende holdning. Det er vanlig at elger gjerne vil være der mat er på vinteren, sier han.

Vet ennå ikke hva som feiler elgen

Elgkua skapte en del oppmerksomhet i februar i fjor, da den viste seg med store hårløse flekker langs ryggen. I april fikk Veterinærinstituttet satt radiosender på den.

– Det var stort håravfall blant elg i Sør-Norge i fjor, over hundre stykker. Det pussige med denne elgen er at den ser ut til å klare seg bra, tross at det er kaldere her. Den er ikke avmagret, sier Knut Madslien, forsker ved instituttet.

Elgen fikk en del pels tilbake i sommer, men nå på vinteren har den mistet hår igjen. Instituttet har ennå ikke funnet ut hva som forårsaker pelsløsheten, tross testing av både hud og blod.

– Det vokste ingen spesifikke, sykdomsfremkallende bakterier eller sopp på hudprøvene, konstaterer Madslien i en epost til kommunen.

Så langt vet de bare at det er en uspesifikk hudbetennelse – og de tror ikke den er smittsom, siden elgkalven ikke har det samme håravfallet. Forskerne håper også å se om elgkua er i stand til å få en kalv til.

– Vi håper å følge den i totalt to år. Når perioden er slutt i 2017, skal vi vurdere å avlive den og obdusere den, sier Madslien.
Det kan bli vanskelig å følge den hele tiden. Senderen har vist seg å være kranglete, ifølge Madslien, og det koster mye penger å sette på ny.

– Det kan bli spesielt vanskelig nå om den har begynt å oppføre seg slik at man ikke kan fortsette å observere, sier han.
Madslien oppfordrer spesielt folk til å ta kontakt om de ser flere hårløse elger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no