10. des
 
Den vanskelige balansegangen
Kimekdirektør Greger Mannsverk er oppriktig bekymret for at tiår med samarbeids- og tillitbygging mellom næringsliv og folk over den norsk-russiske gr...

Publisert: 02.aug.2014 15:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Kimekdirektør Greger Mannsverk er oppriktig bekymret for at tiår med samarbeids- og tillitbygging mellom næringsliv og folk over den norsk-russiske grensen i nord skal bli satt langt tilbake som følge av nye sanksjoner mot Russland. Sanksjoner EU bestemmer og Norge slutter seg til.

Sett fra Finnmark, Øst-Finnmark og Sør-Varanger er det i utgangspunktet ikke vanskelig å skjønne Mannsverk sin sterke bekymring. Han ønsker seg mer dialog som alternativ til sanksjonene. Vår forståelse bunner i den lokale innsikt folk i nettopp denne delen av landet har for betydningen av samarbeidet mellom Norge og Russland i nord, både økonomisk og menneskelig. Samtidig ikke minst også innsikt og kunnskap om hvor mye arbeid og innsats som ligger bak oppbyggingen av nettopp dette viktige samarbeidet. Ikke bare i tiden siden Barentsregionen ble en realitet i 1993, men også jobben som ble gjort gjennom nærmere ti år i forkant av dette. I tillegg kan vi trekke linjene ennå lengre bakover til den spede samarbeidsbegynnelse i idrettens regi fra tidlig 60-tall allerede.

Næringsliv og folk-til-folk i et bredt perspektiv har endelig kommet så langt at det egentlig er en rimelig enkel sak både å krysse grensen, om enn med noen begrensninger, - og å handle med og hos hverandre i smått og stort.

Hva Kirkenes hadde vært etter 1996 og frem til idag uten nettopp våre russiske naboer, kan vi bare spekulere i. Men det er ingen tvil om at grenseåpningen har bidratt uhyre sterkt til at dette samfunnet kom seg langt bedre gjennom det som kunne blitt mye tøffere kriseår for Sør-Varanger ette nedleggelsen av gamle Sydvaranger. Om innsikten og forståelsen av dette er like sterk i det sentrale maktapparatet i Oslo er vi dessverre ikke alltid like sikre på. Men det er i dette lyset både utenriksminister Børge Brende, regjering og storting forøvrig må se Mannsverks uro. Den er nemlig ikke uberettiget og må tas på dypeste alvor av myndighetene. Lakseeksport til Russland og annen næringsaktivitet kommer utvilsomt i fare for å bli utsatt for mottrekk. Det må vi være forberedt på. Med de konsekvenser for norske bedrifter og arbeidsplasser dette vil og kan få.

For vår del tør vi ikke annet enn å håpe på at Russland på sin side velger å fortsette både samarbeidet og dialogen med Norge og med grenseområdene i nord, til tross for at Norge både protesterer kraftig og bidrar med sanksjoner mot Russland sammen med sine allierte og EU. Slik vi ser det, er det helt umulig for Norge å stille seg på sidelinjen og ikke gjøre dette. Først og fremst fordi Putins politikk i forhold til Ukraina og bidrag til separatistopprøret i Øst-Ukraina er fullstendig uakseptabelt.

For Norge er denne saken uten tvil på linje med å gå på stram line. Til nå har man klart å gjøre to ting på en gang, fordi både Norge og Russland har ønsket det. For eksempel ved at alt militært samarbeid på den ene siden er lagt på is, mens grensesamarbeidet i nord med videre heldigvis fortsetter som før. Men linedans er vanskelige saker og storpolitikk har hatt små tuer som har veltet store lass før. Vi har dessverre ingen garantier for at alt i nord fortsetter som før, selv om det foreløpig slett ikke er grunn til å gi opp håpet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no