9. des
RING: Det er ikke mulig å føre samtaler med krana, men den skal reagere umiddelbart når man ringer. (Foto: Kirkenes havnevesen)
 
Denne krana starter du med mobiltelefonen
Ny kommunal kran har kommet opp i Bugøynes. Skal du starte den, må du ringe den.

Publisert: 20.jan.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Mandag denne uka ble kommunens havnearbeidere ferdig med å sette opp en ny kommunal kran på Bugøynes-havna, til bruk for fiskerne i området. Den er imidlertid ikke tatt i bruk helt ennå. Først er havnevesenet i ferd med å samle inn telefonnumrene til de som skal bruke den.

- Vi må sikre krana i forhold til helse-, miljø- og sikkerhetsregler (HMS). Vi vil ikke komme i en situasjon der ukyndig bruk medfører skade, sier havnesjef Eivind Gade-Lundlie.

For å få bruke krana, må man dermed dokumentere at man har kranførerbevis for denne type kran. Når man har levert det beviset til havnevesenet sammen med mobilnummeret sitt, kan man starte krana med mobilen.

Døgnet rundt

- Når man ringer til et automatisk telefonnummer fra et nummer som er registrert hos oss, får man automatisk bruke krana i 30 minutter, sier Gade-Lundlie.

Krana og mobilnummeret skal være tilgjengelig døgnet rundt, og er ikke betjent av folk. Så man ringer effektivt sett krana, og får bruke den om den kjenner igjen nummeret.

Havnekaptein Maung San Lwin har hatt ansvaret for å sette i gang prosjektet. Ifølge ham skal krana ha blitt satt i drift i løpet av onsdagen denne uka, idet de første brukerne er på plass.

Tidsbegrensning

Lwin forsikrer også at det ikke skal skape problemer når krana eventuelt stopper etter en halv time.

- Da kan man ringe igjen, og så får man nye 30 minutter umiddelbart, sier han.

På spørsmål om hva som skjer om krana stopper midt i et løft, sier Lwin at de har tatt problemstillingen opp med leverandøren.

- Krana har et sikkerhetssystem, og er bygd i forhold til gjeldende regler, sier havnekapteinen.

Det er en større bekymring for Lwin om tidsrommet er for langt. Havnevesenet har snakket med fiskere for å finne ut hva som er den mest praktiske tidsbegrensningen. Men Lwin mener at det er en del som kan komme inn, bruke krana til ett kort løft og så forlate krana igjen.

- Om krana så blir stående uten tilsyn i 20 minutter, og den dermed brukes av noen som ikke skal bruke den, er det et problem, sier havnekapteinen.

Det er imidlertid mulig å justere tidsbegrensningen, både kortere og lengre tid, etter hvert som havnevesenet ser hvor mye krana blir brukt og hva brukerne ønsker.

Ifølge Lwin har prosjektet så langt kostet i underkant av 300 000 kroner. Det er innenfor budsjettet som havnestyret har vedtatt for prosjektet.

Det er ennå ikke bestemt hvordan kranas vedlikehold skal betales. Ifølge Lwin kan det være at brukerne må ut med en liten årlig utgift.

Med denne kranas inntog i Bugøynes, er det to kraner tilgjengelig på kaia: En privat, og en kommunal.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no