7. des
VENTER: - Den nye regjeringen åpnet for at alle som hadde søkt skulle få være med i prøveordningen. Men da måtte det en lovendring til, og det venter vi på nå, sier Kurt Wikan. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Derfor åpnes ikke Pasvikløypa
Leder i utvalg for plan og samferdsel, Kurt Wikan (Sp), forklarer at på grunn av regjeringsskiftet må dessverre den nye løype 12 på Pasvikelva vente.

Publisert: 02.feb.2015 19:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

- Daglig får jeg spørsmål fra folk som er fortvilt og spør om når skuterløypa på Pasvikelva skal åpne. Det er to grunner til at løypa ikke åpner, det ene er Forsvaret, det andre er regjeringsskiftet, sier Wikan.

For tynn is

I fjor ble det holdt folkemøter om kommunedelplanen, og det kom mange innspill til nye skuterløyper.

- Sør-Varanger fikk være en av 40 kommuner som skulle ha sjølråderett over skuterløyper og skuterkjøring, som en prøveordning. Det kom masse forslag og innspill, og i Pasvik ble man enig om å flytte traseen nærmere land, og noen steder over land, for å komme unna den løypa som Forsvaret stikker, sier Wikan.

Han forteller at det er Forsvaret som har stukket løypa på Pasvikelva, men de har sine egne regler for når løypa kan være åpen. De må ha 25 centimeter is for å holde løypa åpen, men hvis det blir kaldere enn minus 20, må isen være 38 centimeter.

- De må ha is som tåler bandvogner, og grunnen til at de må ha tjukkere is når det blir kaldt er fordi isen da blir sprøere. Kommunen forlanger bare 20 centimeter for skutere, men på Pasvikelva er det annerledes. Derfor var hele løypa åpen for publikum bare to dager i fjor, forteller Wikan.

Ny regjering

Derfor har man ønsket å stikke sin egen løype, og den har blitt tegnet og lagt på kartet, og skulle åpnes i vinter.

- Men så kom det et regjeringsskifte. Og den nye regjeringen bestemte at ikke bare 40 kommuner, men alle de 108 kommunene som hadde søkt, skulle få være med på prøveordninga. Problemet med det er at da ble det mer enn 25 prosent av kommunene som fikk være med, og da kan det ikke kalles prøveordning lenger. Så derfor må det en lovendring til før noen kommuner får lov, og den er ennå ikke tatt opp til behandling. Det ligger en høring i et eller annet departement, men såvidt jeg vet har ikke saken kommet lenger enn det. Dette kommer til å ta tid, så løypa åpner dessverre ikke i år heller, sier Wikan.

- Ikke vår feil

Han legger til at Fylkesmannen tillater ikke noen endring for Sør-Varanger før noen andre, og Forsvaret venter på tjukkere is.

- Dermed er vi tilbake der vi var. Mange tror at det er kommunen som har somlet eller gjort feil, og er mildt sagt litt irritert, men sånn er det altså ikke, sier Wikan.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no