7. des
SLUTT: Prosjektleder Egil Evensen i Statkraft har formelt avsluttet fjernvarmeprosjektet i Kirkenes. (Arkivfoto)
 
Det blir ikke fjernvarme i Kirkenes
Planene om forbrenningsanlegg for søppel og fjernvarme ble lagt på is allerede i 2010. Nå har Statkraft avsluttet prosjektet formelt.

Publisert: 23.jan.2014 14:04
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Statkraft var en av samarbeidspartnerne om fjernvarmeanlegg i Kirkenes, sammen med Øfas og Varanger Kraft. Statkraft har nå formelt trukket tilbake søknaden om fjernvarmekonsesjon til Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ikke aktuelt

- Slambanken ble for langt unna det nye sykehuset, og det skulle jo være hovedkunden, sier Egil Evensen, prosjektleder i Statkraft.

For å kunne gi varme fra et anlegg på Slambanken, som var tomta som ble satt av til prosjektet, til sykehuset ved Andrevann, måtte man bygget et mye større anlegg.

- Først ble prosjektet lagt på is, og vi ba da NVE om en utsettelse av å behandle søknaden. Når det nå ikke lenger er grunnlag for å behandle søknaden, har vi bare bedt om at den blir trukket tilbake, sier Evensen.

- Det har uansett gått så lang tid, at hadde det vært aktuelt, ville vi måttet lage en ny søknad, legger han til.

Ikke lønnsomt

- Det finnes ikke nok søppel i hele Finnmark til å drive et lønnsomt forbrenningsanlegg, sier direktør i Øfas, Arve Øverland.

Det produseres rundt 50 000 tonn husholdningssøppel i Finnmark hvert år, men for å få et fjernvarmeanlegg drevet av forbrenning av søppelet til å gå rundt, ville man trengt minst 125 000 tonn.

- For lite tonnasje er en ting. Man kan lage et lite forbrenningsanlegg, men kravene til rensing er de samme enten man lager et lite eller et stort anlegg, og da blir kostnadene for høye på et lite anlegg. I tillegg til fraktkostnadene, Finnmark er et stort fylke, sier Øverland.

Selger søppel

- Vi har vannkraft i Norge, og har satset på elektrisitet. Svenskene derimot, satser kraftig på forbrenning av søppel og importerer det fra Norge og England, blant annet. Det finnes ikke forbrenningsanlegg i hele Nord-Norge, så vi selger søpla vår til Finland og Sverige, sier Øverland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no