9. des
SYNDERNE: Bjørketrærne er blant de største årsakene til snufsing på denne tiden av året. Torill Millehaugen tåler å være nær dem på denne måten, men de er plagsomme for mange. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Det er nå bjørka blomstrer som verst
... Men pollenallergikerne i nord er heldige i forhold til de i sør.

Publisert: 04.jun.2014 10:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Det er i løpet av denne og neste uke at bjørkepollenspredningen er på sitt verste i Varanger-området. Det forteller Hallvard Ramfjord, seniorforsker for Norges Astma- og Allergiforbund.

- Varigheten av bjørkepollensesongen er vanligvis til omtrent 19.-20. juni. Det meste av pollenblomstring fra bjørka vil komme i løpet av inneværende og neste uke, og deretter tynnes det ut før det er ferdig mot Sankthans, sier Ramfjord.

Bjørk først, gress sist

I skrivende stund er det to pollentyper som først og fremst gjør seg kjent i Varanger-området: Den ovennevnte bjørka, som er en av de vanligste allergitypene; og seljer og vierbusker, som går under Salix-betegnelsen. Salix-pollenet vil nok være merkbart til uti fellesferien.

Gresspollenet er ikke i gang helt her i nordøst ennå. Det har bare nådd til Trøndelag så langt. De som er gressallergikere har fremdeles omtrent en måned igjen, ifølge Ramfjord:

- Gresspollenet starter i gjennomsnitt 2. juli i Varanger, og går til 20. august. Og med det er pollensesongen over, forteller han.

Heldige i nord

Men selv om mange av pollenallergikerne har sin verste tid her akkurat nå, så mener seniorforskeren at vi i Sør-Varanger generelt sett kan si oss heldige.

- En enkelt stor hengebjørk på Sørlandet kan produsere mer pollen enn en hel bjørkeskog i Varanger, konstaterer han.

- Det er en kort vegetasjonsperiode her, så plantene prioriterer ikke så mye blomstring. Blomstring er en dyr øvelse for plantene, så de holder det på et minimum, siden det er viktigere for dem å klore seg fast i naturen, sier Ramfjord.

Annerledes i sør

Skal man sørover i landet i sommerferien, lønner det seg for allergikere å sjekke pollentilstanden - både på godt og vondt. I skrivende stund er for eksempel bjørkepollensesongen ferdig sør for Nordland, om man ikke beveger seg opp i fjellområdene i Sør-Norge. Gresspollensesongen er derimot godt i gang fra Trøndelag og sørover.

Og føler man seg skikkelig plaget, går det an å stikke av. En godt timet ferie til sørlige strøk kan gjøre at en slipper unna bjørkepollensesongen i nord i det hele tatt. Eller så kan man dra til steder der det ikke er trær.

- Man kan reise til fjells - eller til Vardø. Det finnes folk i Oslo som drar på høyfjellet under pollensesongen, sier NAAF-sekretær Anne Karin Isaksen i en artikkel fra i fjor.

Pollentips

For de som er plaget uansett, er det bra å holde seg oppdatert. Da finnes det et pollenvarsel for hele landet på Norges Astma- og Allergiforbund sine sider. Den er likevel ikke hundre prosent sikker: Det kan være lokale variasjoner, og pollenmåleren for Sør-Varanger er på Høybuktmoen. En grei regel er at varme dager med litt vind vil ha en del pollen, mens regntunge dager holder pollenet i sjakk.

- Solbriller og caps hjelper også, sier Torill Millehaugen, leder av NAAF Sør-Varanger.

Ellers er det noen generelle tips man kan bruke: Start tidlig med allergimedisin, og unngå lufting av huset eller leiligheten når det er pollenspredning. Pollenkorn kan sette seg i håret og på klærne, så det kan hjelpe å ta en dusj når man har vært utendørs, ifølge NAAF. Millehaugen legger til at mange tar bort teppene og er ekstra flinke til å tørke støv.

- Kryssallergier kan også merkes mer i allergisesongen, sier hun. Det dreier seg om matvarer man kan reagere på om man har en viss type pollenallergi. Eksempler er rå epler, rå gulrot og potet som har kryssallergi med bjørk, hassel, or og salix.

Millehaugen oppfordrer også skoler og arbeidsgivere til å være forståelsesfulle og legge til rette i pollensesongen.

- Mange blir slappe og trøtte på denne tiden. Det går an å søke på å få lengre tid på eksamen om man er pollenallergiker, og skoler bør informere om det, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no