6. des
SYKEFRAVÆR: Rådmann Nina Bordi Øvergaard maner politikerne til tiltak for å få ned det kommunale sykefraværet. (Arkivfoto: Håvard Mækelæ).
 
Det kommunale sykefraværet noe ned
Sykefraværet i Sør-Varanger kommune var ved utgangen av 2016 på 9,4 prosent. Dette er noe ned i forhold til tredje kvartal i fjor, men mer enn siste årsskifte.

Publisert: 26.jan.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Sykefraværet var 31. desember 2015 på 9,2 prosent og ett år før der på 9,8 prosent. I løpet av 2016 var sykefraværet på hele 11,2 prosent første kvartal, 10,5 prosent andre kvartal og 9,7 prosent tredje kvartal.

Ifølge rådmann Nina Bordi Øvergaard så har det egenmeldte fraværet og fravær på grunn av barn og barnepassers sykdom vært stabilt over mange år.

- Det er det legemeldte langtidsfraværet som øker, skriver rådmannen i rapporten om sykefravær som nå skal opp til politisk behandling.

Langt unna mål

Sør-Varanger kommune ligger langt unna de nasjonale målene om 5,6 prosent legemeldt fravær per årsskiftet 2018/2019.

- Kommunen har mange ansatte med redusert funksjonsevne. Det vil derfor ikke være realistisk for oss å ha dette som mål. Men målet om å komme ned på sju prosent bør være mulig. Som de fleste andre større arbeidsgivere, tar også Sør-Varanger kommune det samfunnsansvar det er å sysselsette arbeidstakere med nedsatt arbeidsevne. Her gjelder det å finne en god balansegang der ansatte får brukt sin restarbeidsevne, samtidig som arbeidsgiver er klar på de forventninger som stilles, skriver Bordi Øvergaard.

Pleie og omsorg

Som før så er det særlig innen pleie og omsorg og barnehager at fraværet har vært høyt. Rådmannen maner nå alle i kommunen til å jobbe for å få ned sykefraværet. Nå venter et holdningsskapende arbeid de kommuneansatte.

- Det er viktig å jobbe mot et felles mål. Hver enkelt ute i virksomhetene bør kunne identifisere seg selv som ansvarlig for felles resultat.

På landsbasis er det ti prosent av de sykemeldte som står for 80 prosent av sykefraværet.

- Vi skiller oss trolig ikke mye ut fra denne statistikken. Avklaring av arbeidsevne og ansvarliggjøring av den enkelte er viktig. Tett oppfølging i disse sakene. Det har vært jobbet mye med å styrke ledere, tillitsvalgte og verneombud i IA-arbeidet. Ved en felles innsats der tillitsvalgte er likeverdig part i IA-arbeidet, vil mye godt holdningsskapende arbeid gi resultater.

Tiltak

Kommuneadministrasjonen foreslår nå sette i gang tiltak som kan bidra til en reduksjon i sykefraværet.

- Tydelig, tilstedeværende, tillitsskapende og involverende ledelse.

- Omdømmebygning ut i praksis - tema på hver enkelt arbeidsplass.

- Godt samarbeid mellom ledere og tillitsvalgte som likeverdig part i IA-arbeidet.

- Møte med legene og NAV, sykmeldingspraksis og tilretteleggingsmuligheter.

- Gode rutiner, oppfølging og avklaring av arbeidsevne ved høyt sykefravær.

Fravær virksomhetene

Oversikt over fraværet ved virksomhetene i Sør-Varanger kommune viser at sosialtjenesten har 24,1 prosent fravær, mens helsetjenesten har 23,0 prosent. Flere av kommunens barnehager ligger på mellom 10 og 20 prosent.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no