8. des
HELE ØSTFYLKET: Rune Rafaelsen poengterer at utvidelse av flyplassen vil gavne reiselivet i hele Øst-Finnmark. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Direktefly fra Helsinki og charter fra Levi
«Spreng bort knausen sånn at rullebanen kan utvides og sørg med det for at reiselivet får bedre betingelser».

Publisert: 18.aug.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Rune Rafaelsen lover at han, dersom han blir valgt, skal jobbe knallhardt for å få forlenget rullebanen på Høybuktmoen.

- Å presse på for å få utvidet flyplassen er det viktigste infrastrukturtiltaket vi kan gjøre for Sør-Varanger og for Øst-Finnmark, sier Rafaelsen og minner om at gruva sliter.

- Om det går så galt at vi mister gruva, så er det desto viktigere at vi har en adekvat infrastruktur, poengterer han og mener det

viktig for både reiselivet og næringslivet forøvrig, og selvsagt for folk flest.

- Av infrastrukturtiltak i nordområdepolitikken er flyplassen i Kirkenes det viktigste av alt.

Innmating til Kirkenes

- Vi har et fantastisk reiseliv som står på og som får mye til, og da er det helt umulig at vi skal ha denne begrensningen på rullebanen. I tillegg har vi selskaper som Norwegian som først 24. oktober legger fram rutetidene sine for vinteren. Det gjør det jo kjempevanskelig for turoperatørene.

Også innmatingen til Kirkenes Lufthavn Høybuktmoen fra resten av Øst-Finnmark er et poeng for AP-kandidaten.

- Vi må sørge for innmating til Kirkenes, og ikke til Alta, det vil gavne hele Øst-Finnmark, poengterer Rafaelsen

- Vi må jobbe knallhardt for å beholde hurtigruta og få utvidet flyplassen. For vi må være være minst like gode som Alta.

Krabbesafari

Asiater utgjør en stor andel av turistene til Finland, og Helsinki er knutepunktet.

- Veldig mange asiatiske turister skal til Snøhotellet, og jeg vet Finnair vurderer direkterute Helsinki-Kirkenes. På begynnelsen av 60-tallet hadde jo Finnair eget kontor i Kirkenes med rute via Ivalo, minner Rafaelsen om.

Også Levi i finsk Lapland mener det kan være interessant med flyforbindelse mellom Kittilä og Kirkenes. Tanken skal være å kjøre mindre charterfly til Kirkenes sånn at turistene kan få med seg en krabbesafari i Sør-Varanger.

Slår ring om Kirkenes

- Vi må kunne ta ned større fly enn i dag, samstemmer lederen for Øst-Finnmark Regionråd.

- Vi er opptatt av at Kirkenes skal være knutepunktet, som flyplassen der er i dag, og som fylkestinget har sagt. Om vinteren er forbindelsene dårligere, og det er klart det er en hemsko for både bedrifter i Øst-Finnmark, for Hurtigruta og for vanlige folk som skal reise.

Øker på

Frank Martin Ingilæ sier han er positiv til at Rafaelsen slår frampå om utvidelser med ruter også til Finland.

- De vil kunne sette Øst-Finnmark bedre på kartet. Vi ser at det kommer utrolig mye turister inn til Finnmark fra Finland. De vil oppleve Ishavet. Det øker på med turister som flys inn, som kjører bil eller kommer hit på andre måter. Senest nå i helga traff jeg på fire sykkelturister fra Singapore. De hadde syklet fra Rovaniemi og ville oppleve Nordkapp og Øst-Finnmark med Kirkenes og nærheten til Russland.

Utvikle produkter

Regionrådslederen sier flyplassen er et tema både i møter med politikere sørpå eller når stortingspolitikere kommer på besøk.

- Vi presiserer at det er Kirkenes som er vår viktigste flyplass. Vi slår ring om Kirkenes og det er vi altså tydelige på. For om ikke den fungerer så blir det vanskelig for reiselivet, og andre, å utvikle produkter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no