12. des
STYRET: Følgende sitter i styret i Sør-Varanger utvikling; Liv Jullum Kristoffersen, Trine Skårvik, Lars Petter Øie, Lise Flø, Bernt Nilsen, Svein Sundquist, Bjørn Johansen

 
Disse skal håndtere 57 omstillingsmillioner
Sør-Varanger Utvikling AS skal prøve å legge til rette for 300 nye arbeidsplasser. Nå ser de etter daglig leder.

Publisert: 03.aug.2016 17:29
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Tirsdag ble registreringen av Sør-Varanger Utvikling AS (SVU) sendt inn til Brønnøysundregisteret. Ikke mange dagene før hadde bedriftens styre sitt første møte.

– Bedriften er opprettet som en direkte følge av gruvekonkursen. Den er heleid av kommunen, og målet vårt er å sørge for 300 nye arbeidsplasser i Sør-Varanger i løpet av de neste fem årene, forteller styreleder Liv Jullum Kristoffersen. Hun har blant annet vært banksjef i DNB Kirkenes.

Sør-Varanger mistet omtrent 400 arbeidsplasser da Sydvaranger Gruve gikk konkurs, pluss eventuelle ringvirkninger. SVU skal prøve å snu utviklingen ved å håndtere omstillingspengene som kommer inn.

Totalt rundt 57 millioner kroner skal gå til prosjekter i Sør-Varanger. Pengestøtten skal ikke gå til noen kommunale prosjekter: De er satt av til det private næringslivet, der både nye gründere og eksisterende bedrifter kan komme med ideer som skal utvikle nye arbeidsplasser.

– Det er næringslivet som skal omstilles, ikke selve kommunen, sier Kristoffersen.
Kommunen involverer seg i bedriften ved at kommunestyret jevnlig skal vedta handlingsplan for SVU. Handlingsplanene skal gjøres tilgjengelig for folk flest.

Fem områder

SVU skal spesielt fokusere på fem områder: Industri, reiseliv i verdensklassen, økt verdiskaping mellom Norge, Russland og Finland, Barentshavet som utviklingsressurs, og nyetableringer.

– Det siste er viktig. NHO sier at vi ikke vet om 40 prosent av fremtidens arbeidsplasser ennå, sier Bernt Nilsen. Han påpeker at de også vil prøve å kople internasjonale firma med lokale.

Nilsen var med på den forrige omstillingsprosessen i Sør-Varanger, etter forrige gang Sydvaranger gikk under. Han mener det er mye mer optimisme nå.

– Nå snakker ikke folk om hvorvidt det skal skje noe. De snakker om når det skal skje noe, sier han.

Styremedlemmene nevner blant annet oljeutviklingen i Barentshavet som en årsak, og det er noe SVU skal forsøke å bruke.

Venter ikke

SVU er for tiden på leting etter daglig leder til selskapet. De vil få det til så snart som mulig. Det kan ta et par måneder, eller det kan komme på plass så sent som ved årsskiftet, om den de velger har lang oppsigelsestid fra forrige jobb.
Styret vil imidlertid ikke vente på daglig leder før de begynner å dele ut penger. Selv før SVU hadde blitt registrert, var det kommet inn henvendelser fra folk som ville ha prosjektene sine vurdert.
Styret består av folk fra mange forskjellige deler av næringslivet.

– Vi har mye ulik kompetanse, og det var intensjonen da kommunen søkte etter styre. Vi skal støtte den daglige lederen, og være sparringpartnere for ham eller henne, sier Kristoffersen. De har også markedsanalyser i ryggen.

Styremedlemmene får kompensasjon for å være med.

– Men vi er med fordi vi føler det er viktig å bidra i samfunnet, sier Svein Sundquist.

Etter hvert kan det bli snakk om flere ansatte. Men først må altså lederen komme på plass. Styremedlemmene er veldig spente på hvem de får.

– Vi er ute etter en som brenner for samfunnet, og som har mange gode ideer. Det er viktig å også være aktiv ute blant folk, sier Kristoffersen.

– Ikke bukken og havresekken

Det er en hel del næringsfolk i styret, men det betyr ikke at noen av dem får en fordel når det gjelder å få midler, forsikrer styreleder Liv Jullum Kristoffersen.

– Vi vil overhodet ikke gjøre noe som setter oss i et slikt søkelys. Om noen i styret kommer med et prosjekt, blir han eller hun selvfølgelig inhabil i behandlingen, og han eller hun vil heller ikke få innsyn i saken, sier hun.

– Samtidig skal man jo ikke være unntatt å kunne komme med prosjekter siden man sitter i styret.

Nettside eller Facebook

Om noen har arbeidsskapende prosjekter eller ideer de ønsker støtte til, kan de ta kontakt med SVU igjennom nettsiden www.kirkenes.no, eller igjennom deres Facebook-side. Eventuelt går det an å kontakte noen i styret direkte.

– Om vi er vellykket, har vi null i kassa og 300 flere arbeidsplasser i kommunen om fem år, fastslår Bernt Nilsen.
Og om alt går veldig bra, kan det hende at bedriften forsøker å fortsette.

– Vi kan søke om flere midler om vi lykkes skikkelig, sier Kristoffersen.
Nettsiden kirkenes.no pleide tidligere å bli brukt til generell informasjon, men har nå blitt overtatt av SVU.

47 arbeidsplasser neste år – kanskje

Det er satt faste delmål for Sør-Varanger Utvikling for årene fremover. I løpet av 2016 og 2017 er målet å ha lagt til rette for 47 nye arbeidsplasser. Disse skal være fordelt på minst åtte forskjellige bedrifter fordelt på de ulike satsingsområdene, minst en av dem en Sør-Varanger-bedrift i Russland.
Kommunen hadde opprinnelig søkt regjeringen om 120 millioner kroner i omstillingsmidler for å snu utviklingen, men fikk 40 av dem. I tillegg kommer midler fra kommunen selv og Finnmark fylkeskommune. Til sammen skal dette utgjøre omtrent 57 millioner kroner.

Tross at SVU har mindre penger å rutte med enn det som opprinnelig var tanken, er målet fremdeles å skaffe til rette 300 arbeidsplasser.

– Det er noe vi har tenkt masse på. Vi fant ut at vi uansett vil starte med det målet. Vi begynner ikke med å si at siden vi fikk 57 millioner, så skal det bli 150 arbeidsplasser. Vi vil starte prosessen, se effekten av fondet, og så se på å korrigere tallet om det blir uoppnåelig, sier Kristoffersen.
Om målet forblir det samme, skal SVU i samme tidsperiode hjelpe til med å få i stand minst 14 utviklingsprosjekter, ett grenseoverskridende samarbeid, ett prosjekt som skal utvikle innovasjons- og etablererkultur, og de skal ha gjennomført forstudie og forprosjekt til prosjektet «næringsvennlig kommune».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no